PhD-cup wint Wablieft-prijs voor duidelijke taal

Hoe kun je het brede publiek het belang van wetenschap doen inzien? In ieder geval niet met academische taal.

Hoe het dan wel kan? Dat laat de Vlaamse PhD Cup zien. Die laat jonge wetenschappers hun werk voorstellen in eenvoudige taal, duidelijk voor iedereen.

Dinsdag won de PhD Cup - of beter de Scriptie vzw, de organisatie achter de Vlaamse PhD Cup en de Vlaamse Scriptieprijs - de Wablieft-prijs 2019. Die prijs bekroont elk jaar een persoon of organisatie die duidelijke taal gebruikt of anderen aanspoort om dat te doen. De uitreiking vond plaats in de nieuwe bibliotheek in Mechelen, het Predikheren.

 

Heldere wetenschapscommunicatie

Arnaud Zonderman, coördinator bij de Scriptie vzw reageert op de overwinning: "Wij zijn een organisatie met een kleine ploeg medewerkers. De prijs is een beloning voor ons harde werk. En natuurlijk ook voor de vele wetenschappers en onderzoekers. Want die willen wij aanzetten om hun werk te delen met de samenleving. Hun onderzoek alleen al is vaak hard werk. Wij zetten hen aan om nog een stapje verder te gaan: vertaal je onderzoek naar een groot publiek."

"Elk jaar zijn er in Vlaanderen 1.800 nieuwe doctors in een wetenschap. De meesten blijven met hun onderzoek helemaal onbekend bij het grote publiek. Dat willen wij veranderen," zegt Arnaud Zonderman.

De PhD Cup heeft een duidelijke boodschap. "Deel je passie voor wetenschap en je onderwerp met zoveel mogelijk mensen. Zo informeer je hen en maak je hen hongerig naar wetenschap. Dat versterkt je steun voor onderzoek. En dat is nodig. Wetenschap en onderzoek zijn er voor de samenleving. En meer geld en steun kunnen leiden tot nieuw onderzoek," legt Arnaud Zonderman uit.

Vorig jaar won tv- en radiomaker Lieven Scheire de Wablieft-prijs, omdat hij er met zijn heldere taal in slaagt wetenschap voor iedereen toegankelijk en aantrekkelijk te maken.


Wablieft-prijs?

De Wablieft-prijs wordt al sinds 1997 uitgereikt. In het recente verleden ging de prijs naar VRT-journalist Chris De Nijs, weervrouw Jill Peeters, radiomaker Jan Hautekiet en auteur Ann De Craemer (samen de bezielers van de Heerlijk Helder-campagne). Weerman Frank Deboosere was in 1997 de eerste winnaar.

De Wablieft-prijs is een initiatief van Wablieft, Centrum voor Duidelijke Taal (Mechelen). Wablieft is een onderdeel van het Vocvo, het Vlaams ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs.

Wablieft is nog steeds vooral bekend om zijn weekkrant in duidelijke taal. Er zijn ook Wablieft-boeken en een dienst Wablieft-tekstadvies, met een uitgebreid aanbod aan trainingen, begeleiding en herschrijven.


De Scriptie vzw?

De Scriptie vzw streeft er onder meer naar wetenschap, techniek en innovatie te populariseren, academische wereld en arbeidsmarkt dichter bij elkaar te brengen, scripties en ander werk van studenten en jonge onderzoekers bij een breder publiek bekend te maken, en de media te stimuleren om gebruik te maken van de kennis van studenten en jonge onderzoekers.

Volgens de Scriptie vzw - en ook volgens De Taalsector - wordt er binnen de muren van de Vlaamse onderwijsinstellingen behoorlijk wat interessante lectuur geproduceerd. Veel scripties verdienen de aandacht van een breder publiek. Met de vraag ‘Zit er nieuws in je scriptie’ daagt de Scriptie vzw laatstejaarsstudenten aan hogescholen en universiteiten uit om hun eindverhandeling in een begrijpelijk, journalistiek artikel te gieten en door een professionele jury te laten beoordelen. De winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs krijgt een bedrag van 2500 euro op zijn bankrekening gestort en kan op de nodige media-aandacht rekenen. De Scriptie vzw verzamelt de ingezonden scripties in de ScriptieBank. In de loop der jaren breidde de bank gestaag uit tot intussen ruim 6000 werken die kosteloos kunnen worden geraadpleegd.

Bezoek de website van de PhD Cup

Bezoek de website van Wablieft, Centrum voor Duidelijke Taal