Friesland"Door meertaligheid op de agenda te zetten laten we zien dat Europa niet alleen een samenwerking is van lidstaten, maar dat er ook zestig regio's zijn met taalpluriformiteit en die moeten ook een plekje hebben. Voor die rijkdom moet ook aandacht zijn."

Dat zegt Arno Brok, commissaris van de Koning in de provincie Fryslân, aan de Friese openbare omroep naar aanleiding van de Europese week van regio's en steden in Brussel.

 

Deze week is het de jaarlijkse "Europese week van regio's en steden". Veel regio's zijn deze week extra zichtbaar in Brussel. De Nederlandse provincie Friesland organiseerde gisteren de "Fryslândei" en koos (ondanks het Europese weekthema vergroening) voor meertaligheid als thema voor de Frieslanddag. Er was muziek en poëzie en er waren sprekers over meertaligheid.


Taalpluriformiteit

"Het was een geweldig mooie opkomst, niet alleen waren er veel mensen uit Fryslân, maar ook uit andere regio's als Wales en Andorra," zegt Arno Brok. 

"Het is goed voor ons netwerk. Door meertaligheid op de agenda te zetten laten we zien dat Europa niet alleen een samenwerking is van lidstaten, maar dat er ook zestig regio's zijn met taalpluriformiteit en die moeten ook een plekje hebben. Voor die rijkdom moet ook aandacht zijn."

De Europese week van regio's en steden wordt georganiseerd door het Europees Comité van de Regio's (CvdR) en het directoraat-generaal Regionaal Beleid en Stadsontwikkeling (DG REGIO) van de Europese Commissie.


Lân fan taal

Lân fan taal was in 2018, toen Leeuwarden-Friesland culturele hoofdstad van Europa was, een uitgebreid programma met taalgerelateerde activiteiten, voorstellingen, kunstwerken, tentoonstellingen en ruimtelijke installaties in Leeuwarden en Friesland. De uitgangspunten: alle talen zijn gelijk en taal is grenzeloos. Organisaties, taalprofessionals en bezoekers werden opgeroepen mee te doen en talen te laten leven, met taal te spelen en zich uit te spreken.

Lân fan taal was en is nog steeds een samenwerking tussen de vele instellingen die zich in Friesland bezig houden met literatuur, minderheidstalen en meertaligheid. Samen zijn ze verenigd in de Taalalliantie. Intussen is Leeuwarden-Friesland officieel kandidaat voor UNESCO City of Literature. De kandidaat maakt zich sterk met een aantal troeven die tijdens Lân fan taal nog sterker geworden zijn: het schrijf- en vertaalklimaat, internationale samenwerking en promotie, het omarmen van meertaligheid, het stimuleren van taalplezier, het tegengaan van laaggeletterdheid, en zichtbaarheid van (de Friese) taal.

 

Meer info over de "Fryslândei" in Brussel