Stichting NederlandsTer gelegenheid van de uitreiking van haar jaarlijkse LOF-prijs organiseert Stichting Nederlands op 18 oktober 2019 in Den Haag een symposium "Taal & Wet", over taalwetten en taalverdragen.


Taalwetten en taalverdragen

De eerste vier sprekers presenteren het feitelijk kader rond taalwetten en taalverdragen: over welke wetten en verdragen gaat het? Wat verwacht men ervan? En wat zegt de praktijk? Bastiaan van der Velden (Open Universiteit) schetst de situatie voor Nederland, Jonathan Bernaerts (Universiteit Antwerpen) voor Vlaanderen en Brussel, Els Ruijsendaal (BeNeLux-Universitair-Centrum) voor Suriname en de Nederlandse Antillen, en Jan Roukens (oud-medewerker Europese Commissie) voor Europa en de Europese Unie.


Taalpraktijken getoetst door de rechter

Isabelle Bambust (KU Leuven) komt vervolgens de zaken Las en Valmar toelichten. Een nog te bevestigen spreker van Stichting Taalverdediging gaat in op de zaak BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam) en Vincent Sturkenboom, juridisch adviseur van Beter Onderwijs Nederland (BON) bespreekt de rechtszaak over de verengelsing van het hoger onderwijs die BON vorig jaar aanspande (en verloor) tegen de universiteiten van Twente en Maastricht.

Het symposium wordt afgerond met een forumdiscussie rond drie vragen: Wordt de bestaande regelgeving nageleefd? Voldoet de bestaande regelgeving? Welke wetten en verdragen wensen wij?


LOF-prijs

De LOF-prijs gaat dit jaar naar de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON). Doel van Beter Onderwijs Nederland (2006) is het "zo goed mogelijk tot bloei laten komen van de potenties van leerlingen en studenten door gedegen vakinhoudelijke en algemene vorming".

Volgens BON is er een probleem met de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs. Dat probleem is in het hoger onderwijs in belangrijke mate te wijten aan de doorgeslagen verengelsing, aldus BON. Meer dan 80 procent van alle masteropleidingen aan Nederlandse universiteiten is eentalig Engels. Over de kwaliteit van het Engels kunnen vragen worden gesteld. Volgens BON verzwakt de verengelsing de vakinhoudelijke kwaliteit van het onderwijs en verhindert ze dat de potenties van studenten optimaal tot bloei komen.

Volgens Stichting Nederlands voltrekt zich al een paar decennia stilletjes een taalrevolutie: het Nederlands wordt als voertaal steeds vaker vervangen door het Engels, zowel op universiteiten, steeds vaker bij middelbare scholen en ook in het basisonderwijs, bij bedrijven en elders in de samenleving.

Hierdoor kun je op steeds minder plekken met het Nederlands uit de voeten en dat is verkeerd, aldus de stichting. "Onze doelstelling is daarom de onttakeling van het Nederlands tegen te gaan. Ook proberen wij waar gewenst onvertaald Engels te vernederlandsen."


Alle informatie over de LOF-dag en het symposium Taal & Wet is te vinden op de website van Stichting Nederlands

Over de zaak Valmar

Over de zaak Las

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.