Internationaal VertelfestivalDe oude kunst van het verhalen vertellen - zonder voor te lezen, zonder uit het hoofd te leren maar recht uit de verbeelding - is weer helemaal in.

De Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen is uitgegroeid tot een expertisecentrum voor vertelkunst in Europa. Van vrijdag 21 tot zondag 23 april 2017 vindt er het Internationaal Vertelfestival (International Storytelling Festival) plaats.

Wat is er van de oeroude vertelkunst?

Verhalen vertellen is weer helemaal in. Er staan steeds meer verteloptredens op de cultuuragenda, de vertelkunst kent steeds meer toepassingen (o.a. in marketing, onderwijs en zorgsector), steeds meer mensen zijn overtuigd dat ze een goed verhaal moeten kunnen vertellen over hun bedrijf, hun politiek project, hun vak, hun geloof enz. Steeds meer vertellers proberen een professionele carrière uit te bouwen.

De Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen is dankzij het Internationaal Vertelfestival, dat dit jaar zijn 22ste editie kent, uitgegroeid tot een unieke Europese ontmoetingsplaats voor professionele vertellers uit vele landen en taalgroepen. De European Federation for Storytelling heeft niet toevallig haar zetel in Alden Biesen.

Alden Biesen profileert zich onder de naam "Vertelkasteel Alden Biesen" als expertisecentrum voor vertelkunst in Vlaanderen en Europa. Vertelkasteel Alden Biesen is trekker van diverse activiteiten en initiatieven waarin de vertelkunst centraal staat: Verhalen in het Park, FEST, Sheherazade, TALES en het Internationaal Vertelfestival natuurlijk.


Festival

Tijdens het Internationaal Vertelfestival van 21 tot 23 april staat uiteraard de kunst van het vertellen centraal. Een mix van Vlaamse, Waalse en internationale vertellers brengt eigen verhalen, verhalen van bekende en minder bekende auteurs of verhalen uit de volkse overlevering. Alle genres komen aan bod en elke leeftijdscategorie vindt er zijn gading.

Zo biedt het Internationaal Vertelfestival onder meer op vrijdag een English-Irish Story Night met een Ierse en een Britse vertelster samen op het podium, op zaterdag een storywalk of verhalencarrousel met tien vertellers in vijf taalgroepen (Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans), op zondag een familiefestival met een programma voor volwassenen in Nederlands en Engels en een programma voor kinderen, met woordenloos belevingstheater voor peuters en kleuters, allerhande vertelanimatie en muzikale vertellingen.


Vreemdetalenonderwijs

Het Internationaal Vertelfestival kan op ruime belangstelling vanuit het onderwijs rekenen.
Voor het kleuter- en basisonderwijs is er een groot aanbod aan Nederlandstalige vertelvoorstellingen.
Voor de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs is er een ruime keuze uit voorstellingen in het Nederlands. Een voorstelling in het Frans of in toegankelijk Engels is ook mogelijk.
Voor de derde graad secundair onderwijs zijn er vertellingen mogelijk in Nederlands, Frans, Engels en Duits. De vertellingen in Frans, Engels en Duits worden steeds gebracht door native speakers en duren 50 à 55 minuten.
Ook voor het volwassenenonderwijs is er een aanbod: een twintigtal voorstellingen in acht talen (Engels, Frans, Duits, Nederlands voor anderstaligen, Spaans, Italiaans, Portugees en - nieuw vanaf dit jaar: Zweeds). Voor Engels, Frans en Spaans wordt met twee niveaus gewerkt: beginners en gevorderden.


Volwaardige kunstvorm

Samen met Vertelkasteel Alden Biesen organiseren de Stedelijke Academies Woord van Lier en Ekeren in Bilzen op zondag 23 april (tijdens het Vertelfestival dus) een workshop van een halve dag rond verhalen vertellen voor leerkrachten woord. Volgens de initiatiefnemers kan het deeltijds kunstonderwijs (DKO) en in het bijzonder de afdeling Woord van de kunstacademie een belangrijke rol spelen in het zichtbaar maken van de vertelkunst als podiumkunst.

"In heel Europa kent deze rijke orale traditie een heropleving. De afdeling Woord bevindt zich in een cruciale positie om de vertelkunst als volwaardige kunstvorm te promoten door het aan te bieden naast of in de reeds bestaande pijlers toneel, voordracht en welsprekendheid. Verhalen vertellen - zonder voor te lezen, zonder van buiten te leren maar recht uit de verbeelding - is een oeroude en weer opkomende multi-inzetbare podiumkunst," aldus de organisatoren. Welk aanbod is er in Vlaanderen voor kinderen en jongeren met vertelambitie? Moet de vertelkunst een volwaardige plaats krijgen in de kunstacademie? Dat is de vraag die tijdens de workshop op 23 april centraal staat.


Verhalen als therapie

Verder wordt in Bilzen tijdens het festival ook een tweedaagse basiscursus vertellen aangeboden, in samenwerking met de Vertelacademie Nederland. Docent is verteller Tom Van Mieghem.

En op woensdag 19 april al is er een workshop "Storytelling Training for Primary School & Nursery Educators" met Rachel Rose Reid. This workshop will be delivered in accessible English.

Ten slotte is er op zaterdag 22 april ook een workshop over verhalen als therapie met Isabelle Desegher, creatief en narratief therapeut en vertelster.


Het TALES-project (Tales And Learning in European Schools) wil nieuwe methodes en materiaal ontwikkelen voor het gebruik van verhalen en verteltechnieken in het leerproces op school.

Sheherazade (1001 Stories for Adult Learning) is een Europees Grundtvigproject dat vertellen en verteltechnieken introduceert in het formele en non-formele volwassenenonderwijs. Het project besteedt aandacht aan de taalkundige, (multi)culturele en sociale aspecten van verhalen en vertellen. Het wil onder andere volwassen migranten en nieuwkomers helpen met het ontwikkelen van communicatievaardigheden, van creativiteit en taalvaardigheid, om zo te bouwen aan competenties voor een betere integratie.

"Verhalen in het park" is in de herfst het kleine broertje van het Internationaal Vertelfestival.

FEST staat voor Federation for European Storytelling, de Europese federatie van vertelorganisaties.


Meer info: www.alden-biesen.be/nl/vertelkasteel/internationaal-vertelfestival

Meer info: www.fest-network.eu/

Meer info: www.vertelleninvlaanderen.be

Meer info: www.vertelacademie.nl/