LeestekensBij het Genootschap Onze Taal (Den Haag) is het boekje ‘Leestekens. Richtlijnen en tips voor interpunctie’ verschenen. Het is bedoeld voor iedereen die wil weten wanneer in het Nederlands welk leesteken aangewezen is.

 

Vraag je je soms af wanneer je een komma in een zin zet en wanneer net niet, welke aanhalingstekens gebruikelijk zijn, of je een € nu voor of na het bedrag zet en waarvoor een liggend streepje ook weer dient? Op die vragen geeft ‘Leestekens’ (128 blz.) een antwoord.

Bij leestekens gaat het nooit over vaste regels. Anders dan voor de spelling zijn er in het Nederlands immers geen officiële regels voor interpunctie. In het boek ‘Leestekens’ worden daarom vooral adviezen gegeven, waarbij zoveel mogelijk aansluiting wordt gezocht bij de praktijk. Daardoor staan er in het boek zowel stellige uitspraken – iets is goed of fout – als voorzichtige adviezen – iets verdient de voorkeur, maar een andere oplossing is ook gebruikelijk en is dus niet fout.


Taaladviseurs

‘Leestekens’ werd samengesteld door de taaladviseurs van het Genootschap Onze Taal. Zij hebben hun jarenlange ervaring in dit praktische naslagwerkje gebundeld. In ‘Leestekens’ kun je vinden welke leestekens er allemaal zijn, wanneer je welke leestekens gebruikt en hoe je ze kunt combineren. Dit alles is overzichtelijk gerangschikt en in een duidelijke taal beschreven, met veel praktijkvoorbeelden. Achteraan in het boek is een handig register opgenomen.

"Leestekens zijn het hang-en-sluitwerk van de taal. Ze zijn bedoeld om de structuur van een tekst, in het bijzonder van zinnen, te verduidelijken," aldus de taaladviseurs van Onze Taal in de inleiding van "Leestekens".


"Uiterst handig naslagwerkje"

‘Leestekens. Richtlijnen en tips voor interpunctie’ is de opvolger van het uitverkochte ‘Leestekens geregeld’ uit 2009. Het boekje is hier en daar wat bijgewerkt en uitgebreid. Zo is bijvoorbeeld de hashtag in de nieuwe editie opgenomen.

Hiermee is ‘Leestekens’ de meest actuele gids voor de interpunctie in het Nederlands. Filip Devos, hoofddocent Nederlands aan de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie van de Universiteit Gent, en hoofdredacteur van het tijdschrift Over taal, noemt het in zijn recensie in Over taal ‘een uiterst handig naslagwerkje over leestekens, bevattelijk, duidelijk en rijk geïllustreerd.’ (Over taal 55, nr.5 (2016), p. 26)

Op de website van Onze Taal is in pdf een voorproefje (met gedetailleerde inhoudsopgave, inleiding en een deel van het hoofdstuk over de punt) in te kijken.

 

Recensie: F. Devos, Leestekens, in: Over Taal 55, nr. 5 (2016), p. 26

 

ISBN: 9789081989626

 

Meer info: https://onzetaalwebwinkel.nl/leestekens

Meer info (pdf): https://onzetaal.nl/uploads/editor/Leestekens_OnzeTaal_voorproefje.pdf

Meer info: www.onzetaal.nl

Meer info: www.overtaal.be

 

(Miet Ooms)