Weervrouw Jill Peeters wint Wablieft-prijsDe jaarlijkse Wablieft-prijs voor duidelijke taal is dit jaar voor weervrouw Jill Peeters, een invloedrijke stem in het publieke klimaatdebat. Jill Peeters krijgt de prijs onder meer voor haar duidelijke en eenvoudige uitleg over het weer en het klimaat. Jill Peeters: "Je kan niet alles weten over alles. Daarom probeer ik mijn weerberichten en boeken zo eenvoudig mogelijk te maken. Dan is alles duidelijk voor iedereen."

Jill Peeters is de weervrouw van de Vlaamse commerciële tv-zender VTM en Het Laatste Nieuws, veruit het meest gelezen dagblad in Vlaanderen. Ze werd verkozen tot beste weervrouw van Europa en tot "beste klimaatvrouw" van Europa tijdens de VN Klimaattop van Genève in 2015. Jill Peeters is een invloedrijke stem in het publieke klimaatdebat. Van haar hand zijn de boeken "Jill doet het weer" (2005) en "Onze planeet wordt heet" (2007). Samen met Luc Goeteyn, Chris Jacobson schreef ze in 2014 "40 graden in de schaduw", een laagdrempelige introductie in de complexe thematiek van klimaatverandering.

Dit jaar waren er drie kandidaten voor de Wablieft-prijs: Jill Peeters, Theater van A tot Z (Peter Schoenaerts), en de bundel ‘Heerlijk helder in de zorg’ (Leen Haesaert, Hogeschool Thomas More). "Het was geen gemakkelijke keuze, de kandidaten waren allemaal heel sterk."

De vijf vorige winnaars van de Wablieft-prijs zijn Jan Hautekiet en Ann De Craemer (2015) voor hun campagne "Heerlijk Helder", het Antwerpse museum Red Star Line (2014) voor zijn verhaal in heldere taal van twee miljoen passagiers die hun geluk gingen zoeken in Noord-Amerika, theaterman Dimitri Leue (2013) voor zijn poëtische en toch heel toegankelijke taal waarmee hij jong en oud boeit, Vincent Kompany (2012) voor zijn heldere tweets in verbindende taal over wat er allemaal in de wereld gebeurt, en G-kracht (2011), een project van het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) van de KU Leuven dat het lees- en schrijfniveau van jongeren in het beroeps- en technisch onderwijs verhoogt.

Wablieft, Vlaams expertisecentrum voor duidelijke taal (Mechelen), wil met de jaarlijkse Wablieft-prijs zo veel mogelijk mensen overtuigen om zich net als de winnaar uit te drukken in heldere taal.

Een op de zeven volwassenen in Vlaanderen is onvoldoende geletterd om op een normale manier mee te kunnen in de samenleving. Zij kunnen niet goed genoeg lezen en schrijven. Wie eenvoudige taal gebruikt, maakt meer informatie toegankelijk voor meer mensen.

Wablieft maakt deel uit van het Vlaams Ondersteuningscentrum voor het Volwassenenonderwijs (Vocvo vzw). De organisatie geeft elke week de Wablieft-krant in duidelijke taal uit (45.000 lezers). Daarnaast deelt Wablieft zijn expertise op het gebied van duidelijke taal met klanten in de vorm van trainingen, tekstadvies en herschrijfwerk. Verder zijn er ook de toegankelijke Wablieft-boeken. Bij deze boeken horen luister-cd's, lesmappen en allerhande activiteiten, zoals leeskringen en studiedagen. En elk jaar bekroont Wablieft een persoon, project of organisatie met de Wablieft-prijs voor duidelijke taal.

 

Lees ook: Theater van A tot Z brengt NT2-voorstelling over humor

Lees ook: Laagdrempelig communiceren levert goedkopere en betere gezondheidszorg op #heerlijkhelder

 

Meer info bij Lynn Claerhout, die bij Wablieft verantwoordelijk is voor promotie en communicatie (tel. +32 15 44 65 12 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info: www.wablieft.be

Meer info: https://twitter.com/JillPeetersWX

Meer info: https://www.instagram.com/jillpeeterswx/

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.