Het Sociaal Vertaalbureau van Brussel Onthaal vzw organiseert op donderdag 13 oktober 2016 samen met Vrije Universiteit Brussel een studiedag over communicatie met anderstalige klanten in de dienstverleningssector in Brussel.
De studiedag start met een korte inleidende sessie over taaldiversiteit in Brussel (BRIO) en hoe Brusselse hulpverleners daarmee omgaan (Brussel Onthaal). Nadien volgen een aantal interactieve workshops over diverse bruginstrumenten die bruikbaar kunnen zijn voor communicatie met anderstaligen in de dienstverlening, een workshop over communicatie op de spoeddienst van een Brussels ziekenhuis en een workshop over terminologie- en vertaaltools in de dienstverleningssector.
In de interactieve workshops maken deelnemers onder meer kennis met apps die de communicatie met anderstaligen kunnen ondersteunen, het verhalend overbrengen van boodschappen met video storytelling, en met zanzu.be, de nieuwe website van Sensoa (Vlaams Expertisecentrum voor Seksuele Gezondheid) die in dertien talen toegang biedt tot begrijpelijke informatie over seksuele gezondheid.
Doel van de studiedag is concrete voorstellen te formuleren voor verdere samenwerking tussen diverse kenniscentra en organisaties in de sociale dienstverleningssector in Brussel (en daarbuiten).
Kennis- en expertisepartners van de VUB die betrokken zijn bij de organisatie van deze studiedag zijn het Brussels Institute for Applied Linguistics (BIAL), het Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum (BRIO) en het Brussels Centre for Urban Studies.
Het Sociaal Vertaalbureau van Brussel Onthaal vzw is de sociaal tolk- en vertaaldienst voor Nederlandstalige en tweetalige social profit-organisaties en overheidsdiensten in het Brussels Gewest. Vertalen en tolken via vrijwilligers is de kernactiviteit van Brussel Onthaal. In 2014 leverden de vrijwilligers van Brussel Onthaal meer dan achtduizend tolk- en vertaalprestaties (94 procent van alle tolk- en vertaalwerk bij Brussel Onthaal).
Grote leemtes
Het Sociaal Vertaalbureau van Brussel Onthaal deelt de ambitie om aan de behoeften in het werkveld tegemoet te komen met een zo groot en flexibel mogelijk aanbod van professionele sociaal tolken en vertalers. Maar zolang de gevestigde sociaal tolk- en vertaaldiensten of het commerciële circuit niet alle vragen kunnen beantwoorden, blijft het Sociaal Vertaalbureau graag via zijn vrijwilligersnetwerk de leemtes opvullen. De cijfers bewijzen dat er nog zeer grote leemtes zijn. Het Sociaal Vertaalbureau is door de Koning Boudewijnstichting als goed doel erkend.
Meer info bij Marianne Scheppers, coördinator bij Brussel Onthaal vzw (tel. 02 511 27 15 of
Meer info: www.sociaalvertaalbureau.be
Meer info: http://www.sociaalvertaalbureau.be/wp-content/uploads/2016/09/Uitnodiging-studiedag-1.pdf