Bij de Britse uitgeverij Profile Books is het boek ‘Lingo’ van de Nederlandse taaljournalist Gaston Dorren verschenen.
Lingo (ondertitel: A Language Spotter's Guide to Europe) is een sterk herwerkte Engelse vertaling van Gaston Dorrens boek Taaltoerisme uit 2012. Een boek dat de recensent van De Taalsector ‘een ode aan Europa’s meertaligheid’ noemde en waarover hij toen concludeerde: ‘Als ik Europa was, liet ik het boek meteen in elk van de 53 talen vertalen. Op mijn kosten nog wel. Zo goed is dit boek."
Van dit boek is er nu om te beginnen een Engelse vertaling. Maar niet zomaar een vertaling.
Van Taaltoerisme naar Lingo
Net zoals Taaltoerisme is Lingo opgevat als een toeristische taalgids door Europa. Gaston Dorren vertelt in het boek op een toegankelijke en onderhoudende manier over de eigenaardigheden van een dikke vijftig Europese talen.
Na het succes van zijn Nederlandstalige boek Taaltoerisme bereidde de auteur op eigen risico een Engelstalige versie voor. Om zijn kansen op de Britse markt te vergroten, liet hij zijn boek niet alleen vertalen, maar lokaliseerde hij het ook: hij schrapte de hoofdstukken over het Jiddisch, het Azerbeidzjaans en het Limburgs, en voegde hoofdstukken toe over het Normandisch van de Kanaaleilanden, het Manx, het Schots en het Esperanto. Voor Manx en Schots schakelde hij de gastauteurs Frauke Watson en Katy McMillan in. Ten slotte herwerkte hij de andere hoofdstukken grondig. Enkele herschreef hij zelfs volledig.
Met dat werk trok hij naar Londen voor een gesprek met literair agent Caroline Dawnay. Die vond vrij snel een uitgever die er brood in zag: Profile Books. Die uitgever is niet de minste. Profile Books heeft immers taalauteurs als David Crystal en Daniel Everett in zijn portfolio en geeft de boeken van The Economist en New Scientist uit.
De Engelse vertaling van de hand van Alison Edwards kwam tot stand met steun van het Nederlands Letterenfonds. Jonathan Buckley voerde de eindredactie.
Toenemende interesse
Intussen is Lingo effectief uit en oogst het boek enkel positieve recensies (zie koppeling onder aan dit artikel). De New Yorkse uitgeverij Grove Atlantics deed intussen een bod op de rechten. Als alles goed gaat, verschijnt het boek eind 2015 in Amerika.
Ook de Russische uitgeverij Azbooka-Atticus (Sint-Petersburg) heeft de rechten gekocht. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de vertaling, en naar verwachting zal de Russische versie in 2017 in de winkels liggen.
Ten slotte heeft ook Audible, de grootste producent van audioboeken, onlangs de rechten gekocht. Binnenkort kun je niet alleen al lezend, maar ook al luisterend op taalreis door Europa.
Met Lingo bewijst Gaston Dorren dat je met een goed boek over taal ook anderstalige markten kunt veroveren. Maar vanzelf gebeurt dat niet. Gaston Dorren zorgde immers eerst zelf voor een degelijke Engelse vertaling en herwerking en trok dan pas naar Londen.
Gaston Dorren
Gaston Dorren is naast auteur ook journalist, eindredacteur, hoofdredacteur, spreker, blogger en nog veel meer. Hij schreef onder meer ‘Nieuwe Tongen’, over de talen van migranten in Nederland en Vlaanderen. Hij schrijft regelmatig artikels voor het tijdschrift Onze Taal en presenteert een keer per maand de Taalshow in het Torpedotheater in Amsterdam.
LIA
Gaston Dorren bracht in 2013 de app ‘Language Lover’s Guide to Europe’ uit, een reisgids voor taalliefhebbers, die als app op smartphone of tablet draait (voor iOS en Android). Begin 2014 sleepte de app op een haar na een LIA (Language Industry Award) voor ‘Beste taalsoftware of -app 2013’ in de wacht.
ISBN hardcover: 9781781254165
ISBN ebook: 9781782831396
Meer info: http://languagewriter.com/
Meer info: http://www.profilebooks.com/isbn/9781781254165/
Recensies: http://languagewriter.com/lingo/reviews/
Over Taaltoerisme: Taaljournalist Gaston Dorren schrijft ode aan Europa's meertaligheid
Over de app Language Lover's Guide to Europe: Nieuwe reisgids voor taalliefhebbers
(Miet Ooms)