VRT moet video-aanbod op websites beter ondertitelenDe Vlaamse openbare omroep VRT ondertitelt ten behoeve van doven en slechthorenden bijna al haar tv-programma's.Nu kijken echter steeds meer mensen online naar nieuws- en duidingsprogramma's en naar rechtstreekse uitzendingen. Ook doven en slechthorenden doen dat. Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) wil dat de VRT ook op haar websites alle beelden ondertitelt: "Er is nog werk aan de winkel."

De VRT moet op al haar websites het volledige video-aanbod ondertitelen. Niet alleen beelden van nieuws- of duidingsprogramma's.Ook beelden van andere programma's en ook beelden die alleen online worden aangeboden. Alle beelden dus. Dat zegt Wilfried Vandaele, die ook graag een oplossing in het vooruitzicht wil voor het ondertitelen van live-stream ofte rechtstreekse uitzendingen online.

De VRT antwoordt dat ze haar video-aanbod ook op andere platformen dan televisie toegankelijk wil maken voor doven en slechthorenden. In december testte de omroep ondertitels uit bij het kinderjournaal Karrewiet op ketnet.be. Naar verluidt is het hergebruik van teletekstondertiteling (T888) technisch een lastige kwestie, maar wel mogelijk.

Wilfried Vandaele heeft het zo begrepen: "Vanaf begin 2015 zullen alle tv-programma’s die op de website komen, ondertiteld worden. Vanaf het voorjaar van 2015 zullen ook een aantal beelden die niet op tv zijn uitgezonden, maar wel op de website worden geplaatst, ondertiteld worden. Vanaf het najaar van 2015 ten slotte moet alles ondertiteld worden."

De VRT nuanceert: "In de loop van 2015 zullen eerst alle televisieprogramma’s die ook op de websites van de VRT worden aangeboden, met ondertiteling kunnen worden bekeken. Daarna zullen ook losstaande videofragmenten met ondertiteling aangeboden worden."

Voor het ondertitelen van live-stream (rechtstreekse uitzendingen) is er volgens Wilfried Vandaele nog helemaal geen oplossing in zicht.

T888
Volgens de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de openbare omroep moesten tegen eind 2014 alle nieuwsuitzendingen op televisie ondertiteld worden via T888. Van alle andere programma's moest 95% ondertiteld worden. Aangenomen wordt dat deze doelstellingen goed en wel zijn behaald. In 2013 werd al 94,7% van de programma's ondertiteld.


Meer info: www.wilfriedvandaele.be

Meer info: www.vrt.be

Meer info: http://www.vrt.be/ondertiteling-op-vrt-websites

Meer info: http://www.vrt.be/faq/waarom-zijn-er-geen-ondertitels-bij-filmpjes-op-deredactiebe

Meer info: http://www.vrt.be/faq/overview/toegankelijkheid