Op dinsdag 19 september 2023 organiseert het Vlaams Talenplatform in samenwerking met het Europese Dag van de Talen-platform (EDT) en het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming de eerste editie van de Talentop in Brussel. Het thema van deze eerste Talentop is 'motivatie voor talen'. 

De Talentop is opgezet als dé inspiratiedag voor taalleerkrachten Nederlands (NT1 en NT2), moderne vreemde talen (MVT) en klassieke talen, directies en taalbeleidscoördinatoren en verder iedereen die begaan is met taal in het onderwijs.

Voor de keynote komt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (Universiteit Gent). Daarna volgen workshops en presentaties over motiverende taal- en literatuurdidactiek. 

 

Workshops en presentaties

Tom Vandevelde (Roeland vzw) begeleidt een workshop over spelvormen in het MVT-onderwijs, rasverteller Frank Degruyter heeft een workshop over storytelling, Liesbeth Martens (UCLL) komt spreken over ervaringen met CLIL in het lager onderwijs, Gorik Hageman (UAntwerpen) over didactiek met leerscenario's.

Elke Peters (KU Leuven) komt spreken over woordenschatverwerving stimuleren, Jordi Casteleyn en Jan T'Sas presenteren een nieuw lees- en schrijfproject, Raf Van Rooy (KU Leuven) leidt een workshop over het lot van Griekse migranten en hun taal in het Italië van de 15de eeuw (renaissance).

Corina Breukink (Universiteit Utrecht) komt een lessenserie rond poëzie voor adolescenten voorstellen.

Öznur Karaca (HOGent, AP) heeft het over de invloed van taalbeleid op taalmotivatie (in hoger onderwijs). Lieve De Wachter, Serge Verlinde, Jordi Heeren (KU Leuven) en Dominike Van Besien (Sint-Pieterscollege Jette) presenteren ActaNed, een leeromgeving die leerlingen secundair onderwijs vertrouwd maakt met academische taal.

Onderwijsinspecteur Els Vermeire komt met het antwoord op de vraag 'Wat leren we uit de doorlichtingen over de motivatie voor talenonderwijs?'.

Leerlingen motiveren om talen te leren is de rode draad in al deze workshops en presentaties. Frank Van Splunder (UAntwerpen) modereert daarnaast een panelgesprek met taalleerkrachten uit het volwassenenonderwijs over de toekomst van het talenonderwijs voor volwassenen.

De dag wordt afgesloten met een panelgesprek over de motivatie van de taalleerkracht met Gorik Hageman, Mathea Simons (UAntwerpen), Lieven Buysse (KU Leuven) en Ann Verreth (Odisee, VLOR), de uitreiking van de EDT-Awards en een netwerkreceptie.

Deelname aan de Talentop is gratis. Inschrijven kan tot 12 september.


Het Vlaams Talenplatform is een samenwerkingsverband tussen alle universitaire talenopleidingen in Vlaanderen en de verschillende lerarenopleidingen aan de hogescholen, aangevuld met een vertegenwoordiging uit het volwassenenonderwijs. Doel is het talenonderwijs en de keuze voor talenopleidingen in Vlaanderen te bevorderen.

Het Europese Dag van de Talen-platform is een samenwerkingsverband tussen een twintigtal taalorganisaties. Doel is te sensibiliseren om talen te leren en meertaligheid en taaldiversiteit te bevorderen in Vlaanderen. Het platform zorgt sinds 2003 voor de invulling van de Europese Dag van de Talen in Vlaanderen, onder meer met een tweejaarlijks congres over talenonderwijs en een wedstrijd rond meertaligheidsprojecten.

De Taalsector heeft een standje op de Talentop. Doel is de bezoekers te prikkelen met de volle breedte van de taalsector en zicht te geven op de carrièrekansen die de sector biedt aan leerlingen met een sterke interesse in taal.


Meer info op de website van de Talentop

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.