Centrum voor Historische talen gelanceerd

In Gent is het Centrum voor Historische Talen opgericht.

Het centrum stelt zich tot doel historische talen en teksten toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dat gaat het vanaf dit najaar doen met lessenreeksen en lezingen. In het aanbod zitten nu al cursussen Oudgrieks en Latijn voor beginners en gevorderden en een lezingenreeks "Van Vedisch Sanskriet tot Oudslavisch", waarin elke week een specialist een andere historische taal belicht.

"Historische talen leiden ons naar de fundamenten van onze beschaving en brengen onze onderlinge verbondenheid aan het licht."

 

Het Centrum voor Historische Talen wil iedereen de kans geven Grieks of Latijn te leren. Mensen die ooit Grieks of Latijn hebben geleerd moeten de de mogelijkheid hebben om hun kennis op te frissen. Voor beide klassieke talen wordt zowel een beginnerscursus als een leeskring voor gevorderden aangeboden.


Vormend voor de geest

Het nieuwe Centrum voor Historische Talen wordt geleid door initiatiefnemer prof. em. Jacques Van Keymeulen (Universiteit Gent).

"Klassieke talen en teksten op een toegankelijke manier vanaf beginnersniveau ontsluiten voor mensen die daar belangstelling voor hebben, zien wij als een uitdaging met een maatschappelijke meerwaarde."

"De Klassieke Oudheid, met als voertalen Grieks en Latijn, ligt immers aan de basis van de westerse, de Byzantijnse en de islambeschaving en vormt op die manier tot de dag van vandaag een historisch bindmiddel tussen West- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De Oudheid staat voor een gedeeld verleden en is een plek van ontmoeting voor alle erfgenamen ervan."

"Historische talen zijn echter ook intrinsiek interessant en dus het (be)studeren waard. Bovendien zijn ze complex en dus intellectueel uitdagend en vormend voor de geest."


Dialectologie

Concreet organiseert het Centrum voor Historische Talen vanaf dit najaar vier lessenreeksen: Latijn voor beginners (al volzet), een Latijnse leeskring, Grieks voor beginners en een Griekse leeskring.

Daarnaast zit in het aanbod ook een lezingenreeks "Van Vedisch Sanskriet tot Oudslavisch: 12 historische talen in vogelvlucht". Historische talen die in deze lezingenreeks aan bod komen, zijn het Vedisch Sanskriet, Oudslavisch, Etruskisch, Oudegyptisch, Tochaars, Oudgrieks, Hebreeuws, Cappadocisch Grieks, Gotisch, Akkadisch en Sumerisch, Berber / Tamazight, Latijn en de Italische talen. De lezingen en cursussen bieden naast een taalkundig bad een grondig inzicht in de samenlevingen waarin de historische talen zich hebben ontwikkeld.

Historische talen zijn dus zeker niet beperkt tot de klassieke talen. Het Centrum voor Historische Talen wil ook aandacht geven aan de historische fases van de levende talen (zoals Middelnederlands of Oudfrans) en niet-westerse oude talen en literaturen en rekent ook taalkundige disciplines met historische inslag als naamkunde, etymologie en dialectologie tot zijn werkterrein. Zo biedt het centrum vanaf het voorjaar van 2021 ook een cursus dialectologie aan.


Het Centrum voor Historische Talen heeft een website waarop alle praktische en inhoudelijke informatie te vinden is.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.