Congres VreemdetalendidactiekOp donderdag 15 november 2018 wordt aan de Universiteit Hasselt in Diepenbeek het jaarlijkse Congres Vreemdetalendidactiek gehouden.

Het congres focust dit jaar speciaal op het vak Frans, het beleidskader en de beleidsinitiatieven in dat verband.

 

Focus op het vak Frans

Valeria Catalano is voorzitter van de werkgroep DiWeF die het congres organiseert. "Dit jaar focussen we speciaal op de beleidsomkadering wat het vak Frans betreft: peilingen Frans lager onderwijs, nieuwe eindtermen Frans 1ste graad, doorlichting 3de graad Frans met component moderne talen."

"Verder bieden we een interessant gamma aan thema’s aan die volledig gelinkt zijn aan deze beleidsinitiatieven: aandacht voor het organiseren van mondelinge interactie in de les Frans, het begrip francofonie en varianten van het Frans (interculturele component), evaluatie in de brede maar ook in de engere zin, aanpak en evaluatie van de taaltaak, onderzoekscompetenties in de 3de graad, het gebruik van authentieke documenten (TV5 monde), de plaats van grammatica in het onderwijs Frans, interculturele initiatieven voor het beroeps- en technisch onderwijs," aldus Valeria Catalano.

Zoals het traditie is, bestaat het Congres Vreemdetalendidactiek uit ateliers en (interactieve) presentaties. Gezien de focus op het vak Frans richt het congres zich dit jaar nadrukkelijk tot docenten Frans, maar sommige thema's zijn ook relevant voor docenten Engels, Duits, NT2 en andere vreemde talen, en voor directieleden, pedagogisch adviseurs en vakbegeleiders.

Het gedetailleerde congresprogramma is op onderstaande website te raadplegen.


Frans in het basisonderwijs

Hoe staat het met het Frans? Met de kennis van het Frans bij de leerlingen? Met de status van het vak? Met de opleiding van de leraren? Daarover was het voorbije jaar veel te doen, ook in de brede media.

Zo bleek uit een grootschalige peiling naar de prestaties voor Frans bij leerlingen in het basisonderwijs dat slechts 45% van de leerlingen de eindtermen voor lezen haalt. Voor luisteren haalt 69% de eindtermen. De peiling bestond ook uit een praktische spreekproef en daaruit bleek dat leerlingen wel durven te spreken (82%), maar dat minder dan de helft erin slaagt om dit inhoudelijk en vormelijk correct te doen (respectievelijk 40% en 25%).

De peiling werd uitgevoerd onder leiding van prof. Koen Aesaert van het Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen aan de KU Leuven, in opdracht van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. In 78 scholen werden 2098 leerlingen schriftelijk en 484 mondeling getest.

Behalve naar prestaties werd ook naar attitudes gepeild. 77 procent van de leerlingen in het basisonderwijs geeft aan Frans belangrijk te vinden voor hun toekomst, 72 procent meldt veel interessante dingen te leren in de lessen Frans, 52 procent leert graag voor de lessen Frans, 31 procent wil meer lessen Frans krijgen op school en 27 procent vindt de lessen Frans saai.

70 procent van de leraren in het basisonderwijs spreekt graag Frans. 51 procent van de leraren voelt zich voldoende zelfzeker om de lessen aan te passen aan de interesses van de leerlingen.

89 procent van de leraren heeft nog nooit een taaltraining Frans gevolgd, 54 procent nog nooit een nascholing Frans.

De prestaties van de leerlingen zijn onder meer te relateren aan de frequentie van het gebruik van Frans als instructietaal door de leraar, aan de mate waarin de leerlingen buiten de school in contact komen met de Franse taal en aan de houding van de ouders ten aanzien van Frans: hoe positiever hun houding, hoe beter de prestaties.


Expo

Op de uitgeversexpo tonen de belangrijkste educatieve uitgevers hun recente uitgaven.

De Taalsector heeft ook dit jaar een stand op deze expo. De stand is opgevat als een netwerkplekje voor wie over het muurtje van het vak Frans wil kijken en inspiratie zoekt in de brede taalsector, bij andere taalberoepen, of in allerlei taaloplossingen waarmee taalprofessionals of gebruikers waarde creëren.

Wilt u op een of andere manier zichtbaar zijn op de stand van De Taalsector? Dat kan. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op +32 9 269 04 66.

 

Meer info: http://www.uhasselt.be/Congres-Vreemde-talendidactiek

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.