CNO UAntwerpen TaaldagDe secties moderne talen van het Centrum Nascholing Onderwijs (CNO) van de Universiteit Antwerpen richten jaarlijks een Taaldag in voor leraren Duits, Engels, Frans, Nederlands en Spaans in het secundair en het volwassenenonderwijs. Vorig jaar kwamen er 265 taaldocenten naar de Taaldag. Het programma van de taaldag laat jaar na jaar zien welke thema's er onder taaldocenten echt leven op het gebied van didactiek en taalonderwijs; de workshops die samen het geheel van de Taaldag vormen, worden immers voornamelijk geanimeerd door taaldocenten die hun beste ideeën en ervaringen komen delen. Een greep uit het programma van de Taaldag 2017 op zaterdag 4 februari in Antwerpen.

De Taaldag 2017 biedt workshops (in verschillende talen naargelang van de beoogde doelgroep) met suggesties voor poëzielessen, praktische handvatten om schrijftrajecten beheersbaar te maken en tegelijkertijd het rendement te verhogen, taalbeschouwing en literatuur in woord en beeld met Het Archief Onderwijs (VIAA), twictees ("maak spelling populair dankzij Twitter"), 21ste-eeuws (zakelijk) lezen met Alledaagse Mysteries, concrete voorbeelden van het gebruik van motiverende apps (zoals Kahoot, Plickers), leesplezier: feit of fictie?, faire découvrir le plaisir de lire, les 5 sens en classe de FLE, la perspective actionelle dans la pratique : exercices - activités - tâches, creative writing, innovative use of home languages in English language learning, ten easy-to-use ideas from an Oxford Summer School, teaching vocational pupils (bso): lessons that work, een crash course interculturele communicatie, filmanalyse in het secundair onderwijs: realiteit of Pulp Fiction (over de implementatie van film en van kijkniveaus in de klaspraktijk), spielend Deutsch lernen (Brettspiele im DaF-Unterricht), DaF leicht & DaF im Unternehmen (zwei Lehrwerke für DaF), la integración del uso de la cultura en el aula de ELE, Español coloquial para hablantes no nativos, CLIL: meertaligheid ma non troppo? (over mogelijkheden en moeilijkheden van zaakvakonderwijs in een vreemde taal).

Het programma van de Taaldag bestaat uitsluitend uit parallelle workshops. Er zijn geen plenaire (academische) lezingen.


De taalsector in beeld

Tijdens de koffie- en lunchpauzes is op de Taaldag een expo met naar verwachting een vijftiental standhouders te bezoeken. Bezoekers kunnen er kennismaken met de nieuwste educatieve uitgaven en met diverse diensten en producten die voor taaldocenten nuttig kunnen zijn.

Naar jaarlijkse gewoonte zal ook De Taalsector op de expo met een stand aanwezig zijn. Wie via de stand van De Taalsector bij de ruim 250 taaldocenten op de Taaldag in beeld wil komen, kan zich melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vorig jaar bevroeg De Taalsector de standbezoekers over hun beelden, percepties en connotaties bij de concepten taalwerk, taalberoep, taalprofessional en taalsector. De antwoorden vormden een stukje van de puzzel waarmee Lore Van Den Bossche deze tekening van de taalsector maakte:

de taalsector in al zijn diversiteit

 

Nascholing

Het Centrum Nascholing Onderwijs organiseert nascholing voor leerkrachten, middenkaders, directies, secretariaatspersoneel, CLB-personeel en andere betrokkenen uit basis- en secundair onderwijs, volwassenenonderwijs en hogescholen. "We pogen in onze cursussen en symposia een vertaling van wetenschappelijke inzichten en vaardigheden naar de klas en de school te brengen, alsook een sterke link met de onderwijspraktijk te leggen."

 

Meer info: http://www.ua.ac.be/main.aspx?c=*CNO&n=42443&groep=16&id=16/TAL/999&action=showinfo&desc=%3Cb%3ETaaldag%202017%3C/b%3E

Meer info: www.uacno.be

 

Lees ook: De taalsector visueel aantrekkelijk in beeld

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.