Op steeds meer plaatsen in Vlaanderen en Brussel babbelen gemengde groepen van volwassen anderstalige en Nederlandstalige mensen met elkaar. Aan een conversatietafel, in een taalsalon of een babbelcafé of op een taalcarrousel, tijdens een sport- of cultuuractiviteit of in een andere vorm van gesprek of activiteit. Het boek "Leerrijk & gezellig" presenteert een veertigtal methoden waarmee begeleiders zulke gesprekken of activiteiten vorm en inhoud kunnen geven.
Het boek "Leerrijk & gezellig" (124 blz.) put uit de ervaring van Babbelonië, een project van het Oost-Vlaams Diversiteitscentrum, Vormingplus, Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen en een aantal lokale partners en besturen. In Babbelonië babbelen gemengde groepen van volwassen anderstalige en Nederlandstalige mensen elke week ongeveer twee uur onder professionele begeleiding met elkaar.
"Leerrijk & gezellig" is een inspiratieboek vol methoden en materialen voor groepsgesprekken met anderstaligen.
De methoden zijn toegespitst op elkaar beter leren kennen en wederzijds respect. Elke beschrijving van een methode gaat in op de doelstellingen, de voorbereiding, het verloop van de bijeenkomst en het benodigde materiaal. Dat materiaal bestaat vaak uit vragenreeksen, beeldmateriaal, stellingen, spelborden, reglementen, enz.
Dit boek is bedoeld voor wie informele oefenkansen voor nieuwkomers wil opzetten en die oefenkansen op een gestructureerde manier wil stofferen (en daarbij verder wil komen dan het weer en de obligate clichés). "Zie je je kinderen liever op straat spelen, dan in de zetel met de spelconsole? Naar welke muziek luister jij? Wat vind jij goeie schoenen? Denk je dat er nog leven is na de dood? Ben je gelovig en hoe komt dat? Hoe maak je gordijnen schoon? Welke sleutels heb je altijd bij je?"
Wie met dit boek aan de slag gaat, haalt er ongetwijfeld niet alleen voor de conversatietafel inspiratie uit, maar ook voor de reguliere lespraktijk, de refter, de kantine en de toog.
Babbelonië
Babbelonië werd in 2006 opgestart in Dendermonde en kent intussen meer dan tien verschillende groepen in de provincie Oost-Vlaanderen. In zijn voorwoord tot het boek noemt de Oost-Vlaamse gedeputeerde Eddy Couckuyt Babbelonië "zonder twijfel een van de meest succesvolle projecten".
"De kracht van dit project zit in de relatieve eenvoud ervan: wekelijkse bijeenkomsten, waarin mensen praten over de dagelijkse dingen die hun leven bepalen: eten, kleren, de kinderen, het huishouden, rouw, het nieuws, religie, sport, humor, muziek, enz. Maar de kracht van dit project schuilt evenzeer in de frisse manier waarop de
begeleiders week na week een ander thema aanbrengen om hun groep van gespreksstof te voorzien. Ze hebben daarvoor intussen een zeer rijk arsenaal aan methoden uitgewerkt," aldus nog Eddy Couckuyt.
De methoden uit "Leerrijk & gezellig" werden ontwikkeld en getest door de begeleiders van Babbelonië in verschillende Oost-Vlaamse gemeenten: Bea Alen, Saar De Boever, Els Bouchier, Ivo Delrue, Kenneth Muylaert, Veerle Nijs, Elke Nopens, Dianne Nuyts, Lies Pauwels, Marijke Verleyen en Johan Vermeersch.
De redactie en samenstelling van dit boek is van Ivo Delrue, Dianne Nuyts (eindredactie), Lies Pauwels, Marijke Verleyen en Johan Vermeersch. "Leerrijk & gezellig" is een uitgave van de Provincie Oost-Vlaanderen.
Het boek is integraal en gratis downloadbaar via onderstaande link (pdf). Een gedrukt exemplaar is verkrijgbaar bij Marijke Verleyen van Vormingplus (tel. 054 41 48 02 of
Meer info: www.babbelonie.be
Meer info (pdf): http://babbelonie.be/methoden/downloads/LG00_Leerrijk_en_gezellig_integraal.pdf