Taalcarrousels draaien op volle toerenVoor nieuwkomers die in Vlaanderen of Brussel Nederlands willen (of moeten) leren, zijn er veel mogelijkheden. Je kunt in de les gaan zitten natuurlijk. Of aan een conversatietafel. Of op een taalcarrousel. Een wat?

Aan een conversatietafel zit je samen met andere leergierige nieuwkomers en met Nederlandstaligen die het op zijn minst fijn vinden om Nederlands te spreken met een anderstalige. Het aantal conversatietafels neemt in Vlaanderen en Brussel gestaag toe.

Zo"n conversatietafel toch maar een beetje saai? Dan is de taalcarrousel mogelijk een spannender alternatief. Op een taalcarrousel oefenen mensen om de twee weken elkaars taal. De Nederlandstaligen oefenen hun Roemeens, Pools, Russisch of Portugees, en de deelnemers uit die landen oefenen hun Nederlands. Ondertussen verdiepen ze hun kennis van elkaars culturen en versterken ze hun sociaal netwerk.

Gelijken
Florinela Petcu, bij initiatiefnemer Vormingplus Antwerpen de drijvende kracht achter de taalcarrousels: "De sterkte en het innovatieve aspect van dit project bestaat uit het feit dat de deelnemers "gelijken" zijn. De Nederlandstaligen zijn niet langer de "leraars" en de anderstaligen "de leerlingen". Bovendien durven de anderstaligen zich makkelijker in het Nederlands uitdrukken als ze merken dat de Nederlandstaligen ook fouten maken als ze de vreemde taal spreken."

Vormingplus Antwerpen startte vier jaar geleden met het project Taalcarrousel. De Russische Taalcarrousel brengt intussen iedere keer tussen 30 en 60 deelnemers samen. Naar de Poolse en Roemeense Taalcarrousel komen tussen 10 en 20 deelnemers. De Portugese Taalcarrousel lokt tussen 20 en 30 deelnemers per bijeenkomst. Elke bijeenkomst wordt begeleid door twee vrijwilligers die beide talen beheersen. Met gerichte thema's en stellingen kunnen zij inhoudelijk voeding geven aan de gesprekken.

Projectpartners zijn naast Vormingplus: vzw Internationaal Comité, vzw Viva Pol, vzw Miorita, Spoetnik Antwerpen, LBC Volwassenenonderwijs, Solidariteit (platform van Russisch sprekende verenigingen), provincie Antwerpen, en een aantal mensen die als privépersoon meewerken.

Er zijn in Vlaanderen en Brussel dertien Vormingplus-centra. Zij organiseren een waaier aan activiteiten die volwassenen persoonlijke, sociale en culturele competenties bijbrengen en de deelname aan de samenleving stimuleren.

Meedoen
Wie graag aan een taalcarrousel wil deelnemen en meer informatie wenst, kan contact opnemen met Florinela Petcu, educatief medewerker bij Vormingplus Antwerpen. Inschrijven hoeft trouwens niet. Gewoon langskomen.

Taalaanbieders en taalorganisaties voor volwasseneneducatie in binnen- en buitenland die het concept van de taalcarrousel willen overnemen en implementeren, kunnen ook contact opnemen met Florinela Petcu.


Meer info bij Florinela Petcu (tel. 03 230 03 33 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info: www.vormingplusantwerpen.be

Meer info: http://www.vormingplusantwerpen.be/icms/web/php/index.php?pag_id=220900

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.