De wereld globaliseert maar door. Dan praten we straks toch gewoon Engels met z"n allen? Wat moeten we nu nog met dialecten, streektalen en andere taalvariatie, laat staan met beleid daarrond? Denk jij ook dat taalvariatiebeleid net zo overbodig is als een ijskar in Groenland of een zonnebank in de Sahel? Of vind je beleid rond taalvariatie net nu cruciaal?
Rond deze kwestie en rond de vraag wat taalvariatiebeleid in het onderwijs, bij de openbare omroep, in het supertaaldiverse Brussel en andere settings dan betekent, organiseert de Stichting Nederlandse Dialecten op 23 september 2022 in Brussel haar jaarlijkse Streektaalconferentie.
Programma
De Brusselaars Sven Gatz en Jan Hautekiet komen al zeker spreken. Sven Gatz, Brussels Gewestminister voor de Promotie van Meertaligheid, opent de Streektaalconferentie met een lezing over streektalen in het meertalige Brussel. Radiomaker Jan Hautekiet zal het hebben over streektaalbeleid bij Brusseleir, de vzw die de belangstelling voor het Brussels taalerfgoed wil aanwakkeren en verruimen.
Verder zijn er interviews met algemeen secretaris van de Taalunie Kris Van de Poel en professor Reinhild Vandekerckhove (Universiteit Antwerpen) over het streektaalbeleid van de Taalunie en met vrt-taaladviseur Geertje Slangen over streektaal en de openbare omroep.
Mirjam Günther-van der Meij (NHL-Stenden, Leeuwarden/Emmen) komt met een lezing over streektaalbeleid in het onderwijs, Roeland van Hout (Radboud Universiteit Nijmegen) over streektaalerkenning en spraakverwarring, en Helder De Schutter (KU Leuven) komt praten over talige rechtvaardigheid voor dialecten.
Kristel Doreleijers (Meertens Instituut / Universiteit Tilburg) ten slotte presenteert haar visie als jonge taalonderzoeker over streektaalbeleid in de toekomst.
Streektaalconferentie
De Streektaalconferentie is een jaarlijks initiatief van de Stichting Nederlandse Dialecten), ook dit jaar in een samenwerking met Variaties vzw en de Taalunie.
Variaties vzw is een koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen en Brussel. De vzw verenigt een dozijn lokale en regionale dialectverenigingen. De bedoeling is om door samenwerking tot een meerwaarde te komen en de dialectologie bekend te maken bij een groot publiek. De Taalunie is de beleidsorganisatie die het Nederlands ondersteunt in Nederland, Vlaanderen en Suriname.
Alle inhoudelijke en praktische informatie over de Streektaalconferentie is te vinden op de website van de Stichting Nederlandse Dialecten.