Taal is overal en heeft overal impact. Om dat goed zichtbaar te maken reiken de taalprofessionals een keer per jaar hun oscars voor het beste taalwerk uit. De Language Industry Awards, beter bekend als de LIA’s, werden vanavond voor de zesde keer uitgereikt.

Er waren LIA’s voor het beste taalproject, de beste taaldienst, de beste taalpublicatie en het beste taalgerelateerde event. De winnaars van dit jaar laten goed zien waar taal allemaal maatschappelijke impact heeft. 

LIA's 2022

 

De LIA’s 2021 lieten wegens corona even op zich wachten, maar vanavond werden de taalawards dan uiteindelijk toch opnieuw uitgereikt.

Veertien genomineerden voerden een maand lang actief campagne. De campagnes schetsten een rijk geschakeerd beeld van de taalsector. Zowel tussen de genomineerden als tussen de winnaars kwamen veel belangrijke actoren in beeld, waaronder KU Leuven, VRT, UGent, VUB, UAntwerpen, het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en HOGENT.

De LIA’s werden dit jaar in vier categorieën uitgereikt. Daarnaast gingen ook drie studenten met een LIA naar huis. Meer informatie over alle nominaties voor de LIA’s 2021 is te vinden op de website van de LIA"s.

Winnaars per categorie 

De LIA 2021 in de categorie beste taaldienst ging naar de ‘Schrijfassistenten Nederlands en Nederlands voor anderstaligen en meertaligen’. Ze behaalden 38% van de stemmen. De Schrijfassistenten zijn gratis online toepassingen die de gebruiker op zijn niveau ondersteunen tijdens het schrijfproces.

In de categorie beste taalproject ging MATCHeN na een spannende strijd met de award naar huis. MATCHeN is een project dat hulpverleners ondersteunt in hun communicatie met anderstaligen: met een kennisplatform, een app en een e-learningmodule. MATCHeN behaalde 30% van de stemmen.

In de categorie beste taalpublicatie werd de Atlas van het dialect in Vlaanderen bekroond. Een boek dat alle kennis over de dialecten in Vlaanderen in kaart brengt met o.a. boeiende weetjes en plezante illustraties. De Atlas won met 57% van de stemmen.

In de categorie beste event ging de studiedag ‘Het Nederlands in de vertaalwereld’ met de LIA naar huis. Een studiedag over de huidige situatie en toekomstperspectieven van het Nederlands in de vertaalwereld. 


Meer dan een prijsuitreiking

De LIA’s werden in 2014 voor het eerst georganiseerd. Doel van de LIA’s is het brede publiek kennis te laten maken met uitmuntende taalexpertise uit alle hoeken van de taalsector. Ondertussen zijn de LIA’s uitgegroeid tot een krachtige collectieve campagne die een slimme en maatschappelijk relevante sector toont.

Bezoek de website van de LIA"s om er alles over te weten.

 

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.