poster geen feestje zonder tolkDitte Van Beers, Gent - Stel, je gaat naar het oudercontact van je kind en je verstaat geen woord van wat de leerkrachten je vertellen. Of je gaat naar de dokter omdat je je doodziek voelt en je kan niet zeggen wat het probleem is, waardoor je niet geholpen kan worden.

Voor jou lijkt dit misschien ondenkbaar, maar voor doven is dit dagelijkse realiteit.

 

Stapt Doof Vlaanderen naar de rechtbank?

Per jaar hebben doven slechts recht op 36 tolkuren in allerlei situaties in het dagelijkse leven. Hebben ze nood aan meer uren, dan moeten ze die zelf bekostigen. Doof Vlaanderen, de federatie van Vlaamse dovenorganisaties, vindt 36 uur per jaar veel te weinig.

De organisatie heeft de kwestie al meermaals aangekaart bij de Vlaamse overheid, maar kreeg tot nog toe geen gehoor. Daarom wil de organisatie nu de Vlaamse overheid voor de rechter slepen, om zo te zorgen voor meer gesubsidieerde tolkuren voor doven. Een onderneming die een pak geld kan kosten.

#geenpretjezondertolk

Daarom ging Doof Vlaanderen op zoek naar een oplossing, en die vond ze. Met #geenpretjezondertolk heeft de organisatie een crowdfundingsactie opgezet om de kosten verbonden aan de rechtszaak te kunnen betalen.

20.000 euro was als initieel doel gesteld, een bedrag dat ondertussen al ruimschoots is opgehaald. De teller staat al op meer dan 27.000 euro, een bedrag dat Doof Vlaanderen kon ophalen dankzij donaties en verschillende initiatiefnemers die allerlei evenementen organiseerden.

#geenfeestjezondertolk

Zo organiseerden de studenten Vlaamse Gebarentaal (VGT) van de KU Leuven in Antwerpen op 22 maart 2018 een benefietavond ten voordele van #geenpretjezondertolk. Het feestje vond plaats in de Fakbar van de campus Sint-Andries in Antwerpen en bracht maar liefst 718,21 euro op voor de crowdfunding.

Elke genodigde van #geenfeestjezondertolk kon een steunkaart van vier euro kopen of vijf euro toegang betalen. Alle bedragen gingen integraal naar het initiatief. Om het event te promoten maakten de studenten een filmpje om duidelijk te maken dat extra tolkuren noodzakelijk zijn.

Vlaamse Dovengemeenschap

Het is moeilijk precies te zeggen hoeveel mensen doof of slechthorend zijn. De gemeenschap van dove Vlaamse Gebarentaligen telt zo"n 6000 mensen. In Vlaanderen zijn er echter 60.000 mensen die doof of slechthorend geboren zijn, waarvan niet iedereen Vlaamse Gebarentaal kent en gebruikt. Daarnaast zijn er nog zo"n 800.000 mensen die een of andere vorm van gehoorverlies hebben. Ten slotte zijn er nog zo"n 7000 horende mensen die Vlaamse Gebarentaal beheersen.

 

Het filmpje van de studenten Vlaamse Gebarentaal van KU Leuven Antwerpen https://www.youtube.com/watch?v=ImeWZ4HMkuI

De crowdfunding loopt nog tot 1 april 2018 en meer info is te vinden op http://www.geenpretjezondertolk.be

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.