Voorleesweek 2017De Voorleesweek, dit jaar van 18 tot 26 november, zoomt in op de rol van de vader in de leesopvoeding van kinderen.

Vaders zijn over het algemeen minder betrokken bij de leesopvoeding van hun kinderen. Waarom moeten vaders (ook) voorlezen?

 

Vaders praten minder vaak met hun kinderen over boeken, nemen hun kinderen minder vaak mee naar de boekhandel of bibliotheek, geven minder vaak boekentips, doen minder vaak een boek cadeau en geven minder vaak het goede voorbeeld door zelf een boek te lezen. Dat heeft vooral een negatief effect op de leesopvoeding van zonen, zo meldt Iedereen Leest op grond van verschillende onderzoeken.


Iedereen Leest

Iedereen Leest is in Vlaanderen en Brussel de referentieorganisatie rond lezen en leesplezier en bouwt samen met partners aan een sterke en brede leescultuur. De Voorleesweek is een initiatief van Iedereen Leest. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en staat onder de Hoge Bescherming van hare Majesteit de Koningin. Zij leest ook ieder jaar voor tijdens de Voorleesweek, maar dit jaar neemt Koning Filip de fakkel over. Hij leest op maandag 20 november voor in Basisschool De Boomhut in Kampenhout.


Lezen is voor meisjes?

Niet alleen thuis, maar ook op andere plekken komen kinderen vooral vrouwelijke rolmodellen tegen als het om lezen gaat, aldus nog Iedereen Leest. Van de leerkracht tot de kinderverzorgster en de bibliotheekmedewerker: allemaal hebben ze meestal een vrouwelijk profiel. Lezen wordt door onze maatschappij dan ook als iets vrouwelijks gezien, en dat beïnvloedt het imago van lezen bij opgroeiende jongens en meisjes. Ruim zeven op de tien volwassenen beschouwt lezen als vrouwelijk, en ook kinderen vinden lezen al meer iets voor meisjes, zo blijkt nog uit onderzoek.

Een vader die zich regelmatig met een boek vertoont, beïnvloedt zo onbewust vooral de zoon. Juist omdat vaders over het algemeen minder vaak lezen, maakt het mogelijk meer indruk als ze hier toch tijd voor vrijmaken. Een voorlezende vader kan dus voor zonen een extra stimulans betekenen, zo is de redenering.


Verschil in voorleesstijl

Hoewel elke voorlezer uiteraard zijn eigen stempel drukt, is er volgens sommige onderzoeken toch een verschil in de voorleesstijl van vaders en moeders, waardoor hun invloed anders is, zo meldt Iedereen Leest nog. Vaders zouden een meer volwassen taal en moeilijkere woorden gebruiken en verzinnen vaker zelf verhaallijnen. Moeders gebruiken iets meer stemmetjes en speciale gebaren en gaan vaker in op de betekenis van het verhaal. Volgens Iedereen Leest toont ander onderzoek dan weer aan dat vaders meer op entertainment gericht zijn en creatiever voorlezen, terwijl moeders een meer schoolse aanpak hanteren.

Iedereen Leest concludeert: hoe meer kinderen van thuis uit gestimuleerd worden om te lezen, hoe beter. Twee voorlezende ouders zijn dus beter dan één. Als er daarnaast nog een voorlezende opa, babysit, leerkracht of kinderverzorger in de buurt is, dan is dat alleen maar mooi meegenomen.

Heel wat bibliotheken, boekhandels en verenigingen organiseren voorleesactiviteiten: een schrijver die komt lezen uit zijn boeken, voorleesontbijten, voorleesmarathons en -workshops etc. Raadpleeg de agenda via onderstaande website.

Wie zelf een activiteit organiseert, kan ze nog invoeren in de UITdatabank.


De Voorleesweek veroverde in mei 2017 een 8ste plaats in de LIAs Top 100 Live Countdown Show (Language Industry Awards).


Meer info bij Tine Kuypers van Iedereen Leest (tel. 03 204 10 00 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info: www.voorleesweek.be

Meer info: http://voorlezen.be/calendar.html

Meer info: www.UITdatabank.be

Meer info: www.iedereenleest.be

Meer info: http://www.voorlezen.be/promotie/2017/IL_VOORLEESWEEK17_ARTIKEL_NOV17_DL.pdf

Meer info: http://leesmonitor.nu

Meer info: https://www.lezen.nl/publicaties/vaders-lezen-voor

Meer info: http://vadersvoorlezen.nl/

Meer info: https://www.lezen.nl/nl/publicaties/wie-stoeit-met-het-boek

Meer info: http://boekstart.be/new/project/onderzoek.php

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.