Streektaalconferentie 2017Waar begint en eindigt een dialectgebied? Wanneer kunnen we van een streektaal spreken?

Nog anders: welke criteria bestaan er om van een dialectgebied of een streektaal te kunnen spreken? Dat is de centrale vraag op de jaarlijkse Streektaalconferentie, die dit jaar op vrijdag 13 oktober in Amsterdam plaatsvindt. De titel van de conferentie luidt: "De wondere wereld van de streektaalgrenzen".

Op 13 oktober 2017 organiseren de Stichting Nederlandse Dialecten (SND, Nederland) en Variaties vzw (Vlaanderen) samen de jaarlijkse streektaalconferentie in Amsterdam. Wetenschappers, beleidsmensen en dialectliefhebbers gaan er op zoek naar welke criteria er bestaan om van een dialectgebied of een streektaal te kunnen spreken.

In debatten over officiële erkenning van streektalen (Limburgs, Nedersaksisch, Fries, Zeeuws, Brabants...) zijn de criteria meestal van historische, sociologische, psychologische of politieke aard. Maar hoe valide zijn deze criteria eigenlijk? Zijn ze objectiveerbaar? En zijn er naast of tegenover deze criteria ook taalkundige criteria bruikbaar als het over de officiële erkenning van een streektaal gaat? Hoe nuttig kunnen taalkundige criteria zijn in het werk van streektaalfunctionarissen en taalbeleidsmakers?

Bevestigde sprekers op 13 oktober in Amsterdam zijn onder meer Sjef Barbiers (Universiteit Leiden) over het Nederlands als overgangstaal tussen Fries en Vlaams, en Brabants als overgangstaal tussen Nederlands en Vlaams, Jos Swanenberg (Erfgoed Brabant en Universiteit Tilburg) over de taalkundige en de culturele benadering van het Brabants in Nederland, Hans Bennis (Taalunie) over Taalunie, taalbeleid en streektalen, Marc van Oostendorp (Radboud Universiteit) over wetenschap en politiek in de streektaaldiscussie, en Jacques Van Keymeulen (Universiteit Gent) over de vraag of alle dialecten even waardevol zijn.

Alle inhoudelijke en praktische informatie over deze conferentie is te vinden op de website van de Stichting Nederlandse Dialecten.

 

Meer info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info: https://nederlandsedialecten.org/

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.