Bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar (Amsterdam) is het boek "Over straatnamen met name" van René Dings verschenen. Een boek vol opmerkelijke verhalen, grappige weetjes en verrassende feiten over straatnamen in Nederland.
We hebben elke dag met straatnamen te maken: als we post versturen, als we ergens op bezoek gaan, als we de weg zoeken in een vreemde stad.
Wie bedenkt al die straatnamen? Wat zeggen ze over onszelf en onze cultuur? Welke straatnamen komen het vaakst voor? Wat is de langste en wat de kortste? Wat moet je doen om een straat naar je vernoemd te krijgen? Wie heeft de straatnamen van het Monopolyspel gekozen? Worden er weleens straatnamen gewijzigd? En hoe oud is de weg naar Kralingen nou precies? Dit boek geeft antwoord op deze en vele andere vragen.
In "Over straatnamen met name" (272 blz.) vertelt René Dings hoe straatnamen in Nederland tot stand komen en wat daar allemaal bij komt kijken. Een boek vol verhalen, voorbeelden, feiten en fabels.
Inburgeren in eigen land aan de hand van straatnamen
Als je het uit hebt, kun je nooit meer normaal naar een Nederlands straatnaambord kijken?
Taaljournalist Gaston Dorren, die naar eigen zeggen zo iemand is die straatnaambordjes leest, bevestigt:
“Het boek laat je een frisse blik werpen op je eigen verleden, je eigen stad en eigenlijk elke verzameling adressen. Natuurlijk wéten we dat Kerkstraten en Vondelstraten, Kennedylanen en Beatrixpleinen gangbaar zijn, en we snappen ook wel waarom. Maar Dings weet van het onderwerp een soort terloopse cultuurhistorie te maken, om niet te zeggen een inburgeringscursus in eigen land. Hij laat zien hoe de straatnaamgeving tal van grote verschijnselen in het klein weerspiegelt: de geleidelijke formalisering en bureaucratisering van het bestuur; de natievorming, met behulp van beroemde dode landgenoten; regionale verschillen, nationale trends en internationale invloeden; de waarden van onze samenleving en de waarde van het lokale onroerend goed. Dat alles soepel en lichtvoetig verwoord, doorspekt met goede anekdotes en hier en daar voorzien van een ironische noot.”
Volgens Gaston Dorren zal niet enkel de liefhebber van lokale geschiedenis plezier beleven aan het boek, maar ook iedereen die houdt van de taal en haar eigenaardigheden.
Gaston Dorren zegt ook nog: “Dings’ belangstelling en liefde voor taal (hij schreef eerder "Weg om legging", over merkwaardig spatiegebruik) uit zich niet alleen in zijn stijl, maar ook in passages waarin de taal zelf centraal staat: uitspraak, spelling, etymologie - zelfs lijstjes van isogrammen, palindromen, panvocalische namen en meer van dat Opperlands ontbreken niet.”
De auteur
René Dings is ontwerper en ondernemer en is dol op taal, geschiedenis en nutteloze feitjes. Die drie dingen ziet hij samenkomen in de wereld van de straatnamen. Hij is lid van de Straatnamencommissie van Delft en schrijft regelmatig artikelen over straatnamen op overstraatnamen.nl.
Dings schreef in 2010 al het boek ‘Weg om legging’, een boek over onjuist spatiegebruik. Op Twitter is Dings actief onder de accounts @straatnamen en @spatiegebruik.
Dit boek is ook als e-boek verkrijgbaar.
ISBN: 978 90 388 03524
E-ISBN: 9789038803531
Meer info: www.overstraatnamen.nl
Meer info: http://www.singeluitgeverijen.nl/nijgh-van-ditmar/boek/over-straatnamen-met-name/
Recensie: https://taaljournalist.wordpress.com/2017/06/05/inburgeren-in-eigen-land/
(Miet Ooms, 26 juli 2017)