Forum Taalbeleid en Taalondersteuning Hoger OnderwijsEr vallen in het hoger onderwijs te veel studenten uit omdat ze onvoldoende taalvaardig zijn. Dat betekent dat er veel talent onbenut blijft. Dat is een persoonlijk drama voor elke student die uitvalt, maar het is ook een maatschappelijk probleem en ook puur economisch beschouwd kost uitval veel geld.

Reden genoeg dus om het probleem beleidsmatig aan te pakken. Daarom ontwikkelen hogescholen en universiteiten taalbeleid. Maar hoe zorg je ervoor dat je taalbeleid geen papieren tijger blijft? Dat je taalbeleid effectief ingebed geraakt in de onderwijspraktijk? In heel je onderwijsinstelling en in alle opleidingen?

Dat was de centrale vraag op de studiedag van het Forum Taalbeleid en Taalondersteuning. De studiedag vond op dinsdag 30 mei 2017 plaats in Leuven en bracht docenten, taalondersteuners en taalbeleidsmedewerkers uit het hoger onderwijs samen om knowhow en praktijkervaring met elkaar te delen.

 

"Weg van de papieren tijger: taalkrachtig vakonderwijs voor een succesvolle doorstroom." Zo luidde het thema van de bijeenkomst dit jaar. Hoe brengen hogeronderwijsinstellingen hun taalbeleid in de praktijk? Concreet: hoe bedden ze hun taalbeleid effectief in de onderwijspraktijk in, zodat de studenten beter doorstromen?

In de voormiddag namen keynotesprekers Lieve De Wachter en Kris Van den Branden (beiden KU Leuven) en Bas van Eerd en Marike Kwakman (beiden Hogeschool van Amsterdam) het woord.

Lieve De Wachter leidt het Schrijfcentrum van het Instituut voor Levende Talen (ILT). Kris Van den Branden leidt het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO). Bas van Eerd en Marike Kwakman staan in voor het taalbeleid aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ze ook Nederlands / NT2 doceren.

In de namiddag stond de praktijk centraal. Er waren workshops, zogenaamde show & tells en casuspresentaties. In de workshops werd gewerkt rond taalontwikkelend lesgeven of leerlijnen uitbouwen. In de show & tells gaven vakdocenten kort en krachtig weer hoe zij de taalvaardigheid van hun studenten in zaakvakken maximaliseren. De casuspresentaties bespraken de kansen en hindernissen bij de implementatie van een taalbeleid in een opleiding.

De studiedag van het Forum Taalbeleid en Taalondersteuning werd dit jaar voor de negende keer georganiseerd. Gastinstellingen waren dit jaar KU Leuven en UC Leuven-Limburg (UCLL). Het Forum Taalbeleid en Taalondersteuning Hoger Onderwijs werd in 2009 opgericht op initiatief van een aantal taalbeleidcoördinatoren. Het Forum focust op taalbeleid Nederlands, nog steeds de belangrijkste onderwijstaal in het hoger onderwijs in Vlaanderen.

 

Meer info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info: www.forumtaalbeleidhogeronderwijs.be

Krijg een impressie van de forumdag via Twitter met #forumtaal2017

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.