straatpoëzie in kaart gebrachtPoëzie in het wild of straatpoëzie is poëzie die je in de openbare ruimte kunt lezen. Op muren, gevels, daken, plakkaten, standbeelden, borden, posters, schuttingen of stoeptegels.

Soms loop je er achteloos aan voorbij, soms is er een moment van verstilling. Straatpoëzie is literair erfgoed.

Kila van der Starre verzamelt deze unieke vorm van literair erfgoed op de website straatpoezie.nl als onderdeel van haar doctoraatsonderzoek. Ze wil achterhalen hoe onze ervaring van poëzie aan het veranderen is. Doe mee.

 

Straatpoezie.nl is een project van Kila van der Starre die aan de Universiteit Utrecht onderzoek doet naar poëzie buiten het boek. Onder straatpoëzie verstaat ze poëzie die in schriftelijke vorm is aangebracht in de openbare ruimte. Dit betekent dat de tekst dag en nacht bereikbaar moet zijn.

Het doel van de website ‘Straatpoëzie’ is om zoveel mogelijk voorbeelden te verzamelen van poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen.

Er zijn volgens Kila van der Starre ongelofelijk veel gedichten te ontdekken in onze straten, maar niemand weet precies hoeveel het er zijn en waar ze zich precies bevinden. Met de inventarisatie van gedichten in de openbare ruimte wil Kila van der Starre deze unieke vorm van literair erfgoed archiveren.

Straatpoezie.nl is een gebruiksvriendelijke databank met een interactieve kaart. Je ontdekt er gemakkelijk dat "De dagen zijn van spinrag" van Tine Hertmans te vinden is in Destelbergen en "Van grenzen gezwegen" van Ann Van Dessel in Tremelo. Momenteel zijn er al meer dan duizend gedichten van ruim vijfhonderd verschillende auteurs in kaart gebracht, zowel in Nederland als in Vlaanderen.

Hoe kunnen we helpen met het inventariseren van straatpoëzie? Kila van der Starre: "Iedereen mag gedichten aanmelden op de kaart. Dat gaat snel en makkelijk via https://straatpoezie.nl/gedicht-toevoegen/. De locatie en de titel (of de eerste regel) van het gedicht zijn de enige gegevens die je verplicht moet invullen. Daarnaast mag je aanvullende informatie geven als je die hebt. Door een gedicht aan te melden draag je bij aan het behoud van ons literair erfgoed én help je de literatuurwetenschap."


Poëzie ervaren

Kila van der Starre onderzoekt hoe onze ervaring van poëzie aan het veranderen is. Haar uitgangspunt is dat er tegenwoordig meer mensen zijn die poëzieoptredens bezoeken en poëzie op het internet opzoeken dan mensen die poëzieboeken kopen.

Hoe komt het dat minder mensen poëzie lezen en meer mensen poëzie willen ervaren buiten de bladspiegel? Kila van der Starre: "Poëzie buiten de bladspiegel, zoals podiumpoëzie, digitale poëzie en poëzie in de openbare ruimte, lijkt steeds populairder te worden. Poëziefestivals trekken volle zalen, cafés zitten vol voor poetry slams, op het internet wordt volop lyrisch geëxperimenteerd, zangers bereiken een enorm publiek, muurgedichten sieren tientallen steden, Gedichtendag is uitgebreid tot een Poëzieweek en dit jaar benoemde België voor het eerst een Dichter des Vaderlands. Als we het genre niet beperken tot lezen, heeft poëzie vandaag misschien wel het grootste bereik in eeuwen."


Kunst ervaren

Daarnaast onderzoekt Kila van der Starre of de veranderende poëzie-ervaring ook iets zegt over onze ervaring van kunst. "Een nieuw perspectief op poëzie als een ervaring in plaats van louter als leesactiviteit lijkt aan te tonen dat onze ervaring van poëzie steeds collectiever, democratischer en interactiever wordt en telkens meer beïnvloed wordt door multimedia. De uitdrukking ‘met een boekje in een hoekje’ is in steeds mindere mate van toepassing op poëzie, maar zegt het ook iets over onze ervaring van kunst?"

 

Meer info: http://straatpoezie.nl/

Meer info: https://straatpoezie.nl/gedicht-toevoegen/

Meer info: www.facebook.com/straatpoezie

Meer info: http://kilavanderstarre.com/

 

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.