De Staat van het Nederlands - onderzoekHoe staat het tegenwoordig eigenlijk met het Nederlands in Vlaanderen en Nederland? En is er evolutie waar te nemen? Wordt de positie van het Nederlands nu sterker? Of zwakker? Of blijft ze stabiel?

Onderzoekers van Universiteit Gent en Meertens Instituut (Amsterdam) mogen het in opdracht van de Nederlandse Taalunie uitzoeken. Dat doen ze met een enquête, waar ook u aan mee kunt werken. Welke taal of talen gebruikt u in welke situaties? Wanneer kiest u voor Nederlands, en wanneer voor Engels, Frans, Turks, Arabisch of een andere taal? Dat is de hamvraag.

 

Met een tweejaarlijks terugkerend onderzoek willen de onderzoekers de positie van het Nederlands in Vlaanderen en Nederland in kaart brengen. Door het onderzoek om de twee jaar te herhalen kan men nagaan hoe de staat van het Nederlands evolueert.

Meedoen
U kunt het onderzoek helpen door de enquête in te vullen. Hoe meer mensen (die niet eentalig Nederlands zijn) de enquête invullen, hoe preciezer het beeld wordt van de talen die naast het Nederlands worden gebruikt in verschillende maatschappelijke domeinen. U vindt de zogenaamde Staat van het Nederlands-enquête via onderstaande link. De enquête bestaat uit vragen over zowel uw eigen taalkeuzes als over de talen die u ziet en hoort in uw omgeving: op het werk, thuis, in de media, in het onderwijs enzovoort.

Maatschappelijk belang
We leven in een multiculturele en internationale samenleving. Migratie is aan de orde van de dag. Communiceren met anderstaligen, via werk, media en cultuur, is steeds gebruikelijker. Het in kaart brengen van de taalkeuzes van mensen in Nederland en Vlaanderen is van maatschappelijk belang, aldus de Taalunie. Het kan inzichten en handvatten geven voor vraagstukken op het gebied van onderwijs, integratie, arbeid en identiteit.

Vitale taal
Volgens het UNESCO-rapport Language Vitality and Endangerment is het Nederlands een (nog) erg vitale taal. Dat komt, zo is de redenering, omdat het Nederlands door veel sprekers wordt gebruikt, in veel situaties, zowel binnenskamers als buitenskamers. Dat wil zeggen: in de naaste omgeving, met vrienden, buren en familie en daarnaast in belangrijke maatschappelijke domeinen als het politieke, sociale, culturele, economische en educatieve domein.

Taalunie
De Taalunie is de beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal. De Taalunie ontwikkelt beleid, producten en diensten zodat het Nederlands optimaal benut kan worden en een aantrekkelijke en levendige taal blijft.

U kunt de enquête nog tot 15 september 2016 invullen.

 

Meer info bij Fieke Van der Gucht, wetenschappelijk medewerker UGent (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en bij Marten van de Meulen van het Meertens Instituut (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Naar de enquête: https://www.meertens.knaw.nl/surveys/index.php/188399/lang-nl

Meer info: http://taalunie.org/organisatie/wat-is-de-taalunie

 

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.