Wetenschap communicerenBij uitgeverij Acco (Leuven) is het boek ‘Wetenschap communiceren’ van Marion Crauwels, Melanie Gérard en Jeanine de Bruin verschenen. Dit praktische handboek is bedoeld voor wetenschappers en studenten die helder willen communiceren over waar ze zoal mee bezig zijn én waar het allemaal toe dient.


Waar ben je zoal mee bezig?

Waar ben je zoal mee bezig? Een vraag die je als onderzoeker of student geregeld gesteld krijgt. Hoe geef je op deze vraag een helder antwoord? Hoe voorkom je dat je je gesprekspartner, toehoorder of lezer al vanaf de eerste zin kwijt bent?

Wat hebben we eraan?
Krijg je al helder uitgelegd wat je zoal doet? Mooi. De andere vraag die in wetenschapscommunicatie heel belangrijk is geworden, is deze: ‘Waar dient het toe, wat hebben we eraan?’ Zeggen Marion Crauwels, Melanie Gérard en Jeanine de Bruin in hun voorwoord: ‘Het publiek denkt enerzijds, en in veel gevallen terecht, dat wetenschappelijk onderzoek heel duur is en dat het dus best resultaten mag opleveren. Anderzijds is de mens een beestje met een eigenschap waar marketing al lang op inspeelt: hij is altijd op zoek naar zijn eigen voordeel.’

"Wetenschap communiceren" (192 blz.) is een praktische gids voor wetenschappers en studenten die helder willen uitleggen wat ze zoal doen en waar het allemaal toe dient - aan collega-wetenschappers, maar ook en vooral aan de geïnteresseerde leek en aan de collega-wetenschapper uit een ander vakgebied. Technisch-wetenschappelijke communicatie dus, maar ook populair-wetenschappelijke communicatie.

Dit boek geeft honderden praktische tips en richtlijnen voor heldere communicatie over wetenschap op verschillende niveaus: een technisch-wetenschappelijke tekst schrijven voor vakgenoten, een populair-wetenschappelijke tekst schrijven voor de geïnteresseerde leek, de juiste beelden kiezen, je wetenschappelijke tekst in een posterpresentatie gieten, over je vak publiceren op een website en op de sociale media, een mondelinge presentatie geven (op een wetenschappelijk congres of te gast bij een geïnteresseerde vereniging), omgaan met de pers. Het komt allemaal uitgebreid aan bod in dit boek.

Wetenschap is cultuurgoed
Dit boek is een sterk herwerkte en uitgebreide versie van een eerdere uitgave uit 2007 (van de hand van Marion Crauwels en Luc West, persverantwoordelijke van de KU Leuven). Wetenschap en ook de communicatie errond evolueren razendsnel, zo constateren de auteurs.

In hun voorwoord lichten Marion Crauwels, Melanie Gérard en Jeanine de Bruin hun visie op wetenschap en wetenschapscommunicatie toe. Wetenschap beoefenen is een deel van onze cultuur geworden. Het beoefenen van wetenschap én de daaruit voortvloeiende wetenschappelijke kennis en inzichten moeten als algemeen cultuurgoed worden beschouwd. En algemeen cultuurgoed moet voor iedereen toegankelijk zijn, zo betogen de drie auteurs.

‘Communiceren over wetenschappen en wetenschapsonderzoek kan en mag niet beperkt worden tot het uitwisselen van informatie tussen wetenschapsexperts. Iedereen komt in aanraking met de wetenschappen en de daaruit volgende toepassingen. Wetenschappers moeten dus niet alleen met elkaar over hun bevindingen spreken maar ook met het brede publiek. De wijze waarop verschilt dan wel grondig,’ aldus nog de auteurs.

De auteurs
Marion Crauwels is moleculair celbiologe, hoofddocent aan de KU Leuven en verantwoordelijk voor de opleiding van leraren natuurwetenschappen en wiskunde.
Melanie Gérard is als biochemicus verbonden aan de faculteit geneeskunde van de KU Leuven. Haar lesopdracht omvat onder andere vakken over wetenschapscommunicatie en wetenschappelijke vorming aan studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen.
Jeanine de Bruin is gespecialiseerd in interactieve wetenschapscommunicatie. Haar bedrijf Hakuna Matata science & media maakt video’s over wetenschappelijk onderzoek voor universiteiten, belangenorganisaties en gezondheidsfondsen. Ze geeft al vijftien jaar communicatie- en mediatrainingen aan wetenschappers.


ISBN: 9789462921849


Meer info: https://www.acco.be/nl-be/items/9789462921849/Wetenschap-communiceren

Lees ook: Wetenschap communice­ren in mensentaal (nieuw boek)

 

(Miet Ooms, Dries Debackere)

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.