Talige superdiversiteit in het hoger onderwijs (forumdag)

Forumdag 2016Wat betekent de talige superdiversiteit in Europa en Vlaanderen voor het hoger onderwijs in Vlaanderen? Over deze vraag buigt zich op dinsdag 24 mei 2016 in Antwerpen het Forum Taalbeleid en Taalondersteuning, een bijeenkomst voor docenten, taalondersteuners en taalbeleidsmedewerkers uit het hoger onderwijs.


De keynotesprekers zijn Frank van Splunder (Universiteit Antwerpen) en Bart Deygers (Centrum voor Taal en Onderwijs, KU Leuven). Frank van Splunder komt spreken over het Nederlands als lingua franca: taalnormering in het Vlaanderen van 2016. Bart Deygers komt spreken over ervaringen van anderstalige studenten in het Vlaamse hoger onderwijs.

De Forumdag bestaat naast de keynotes uit verschillende workshops over taalbeleid, taalondersteuning en taalnormering bij talige diversiteit. De workshops hebben de vorm van een discussietafel, een belevingsmoment of een uitwisselingsmoment.

Vragen die in de workshops aan bod komen, zijn onder meer: Hoe kan een taalbeleid rekening houden met een superdiverse studentenpopulatie? Hoe overwin je mogelijke drempels bij het voeren van een taalbeleid? Wat kunnen studenten voor elkaar betekenen in peer- en buddyprojecten? Hoe beleeft een anderstalige nieuwkomer Nederlandstalige lessen in het hoger onderwijs? Wat is de taalnorm - over de verwachte talige eisen in het hoger onderwijs, in het bijzonder voor meer- en anderstaligen? Hoe beoordeel je teksten van meer- en anderstaligen?

Forum
Het Forum Taalbeleid en Taalondersteuning Hoger Onderwijs werd in 2009 opgericht op initiatief van een aantal taalbeleidscoördinatoren. Zij voelden de nood om informatie uit te wisselen, informeel te netwerken en expertise te delen. Het Forum organiseert elk jaar een Forumdag. Op de website van het Forum staan links naar de zeven Forumdagen sinds 2009.

De Forumdag is dit jaar een organisatie van Marie-Anne Baert (HoGent), Pieterjan Bonne (Arteveldehogeschool), Deeviet Caelen (AP), Guido Cajot (UCLL), Wim De Beuckelaer (UAntwerpen), An De Moor (Odisee), Lieve De Wachter (ILT-KU Leuven), Jordi Heeren (ILT-KU Leuven), Sibo Kanobana (UGent), Mit Leuridan (UGent), Els Maton (Karel de Grote Hogeschool), Ilse Mestdagh (Howest), Marlies Noerens (EhB), Hilde Rombouts (UAntwerpen), Tom Roofthooft (Karel de Grote Hogeschool), Leen Schelfhout (AP), Maud van de Wetering (AP), Joke Vrijders (Arteveldehogeschool), Hanne Vrijsen (VIVES).

De gastinstellingen zijn dit jaar de Antwerpse hogeronderwijsinstellingen Universiteit Antwerpen, AP Hogeschool en Karel de Grote Hogeschool.


Meer info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info: www.forumtaalbeleidhogeronderwijs.be

Meer info: http://www.forumtaalbeleidhogeronderwijs.be/forumdag-2016.html

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.