Liberalen willen kinderbijslag aan verplichte taallessen voor moeders koppelenIn België is kindergeld sinds vorig jaar een Vlaamse bevoegdheid. Kindergeld of kinderbijslag is een maandelijkse bijdrage in de kosten voor de opvoeding van een kind. De liberale partij Open vld wil de kinderbijslag koppelen aan verplichte taallessen voor moeders. Volgens de liberalen kan zo"n koppeling de emancipatie en integratie bevorderen.

Wat zegt Open vld precies en hoe reageren de coalitiepartners, de oppositie, de Gezinsbond en het Netwerk tegen Armoede?


Open vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zegt in De Standaard van 8 december 2015: "Het doel is emancipatie en integratie. We gaan toch geen jaren wachten om mensen met een migratieachtergrond duidelijk te maken dat kinderen hier snel naar school moeten en dat moeders hier ook werken en de taal spreken? Nu zien we vaak het omgekeerde. En als we de moeders niet bereiken, dreigen we een hele generatie te missen. Het opleidingsniveau van de moeder en de thuistaal zijn bepalend voor de kansen van het kind. Dit debat moet je zonder taboes voeren. Kindergeld kan je dus ook koppelen aan taallessen voor de moeder."

Volgens coalitiepartner CD&V, volgens de oppositiepartijen sp.a en Groen en ook volgens de Gezinsbond en volgens het Netwerk tegen Armoede (koepelorganisatie van 55 verenigingen die armoede bestrijden) leidt het koppelen van kindergeld aan een integratievoorwaarde juist tot meer armoede.

Christel Verhas, directeur gezinspolitiek bij de Gezinsbond, zegt aan de VRT-nieuwsredactie: "Kindergeld moet onvoorwaardelijk zijn, zonder controle of inschrijfplicht. Het afnemen van kindergeld zou averechts werken. De ouders zullen de kinderen nog steeds moeten opvoeden, ze zullen er nog steeds kosten voor moeten maken, maar ze krijgen geen tegemoetkoming meer. Dan zijn ze nog verder af van de integratie waarvoor het in feite bedoeld is."

Katrien Schryvers, Vlaams parlementslid voor coalitiepartner CD&V, vindt het idee van Gwendolyn Rutten ook absoluut niet goed. Kinderen mogen geen hefboom zijn om ouders te dwingen tot inburgering en participatie. Ze mogen niet het slachtoffer zijn als de ouders niet op de geboden kansen ingaan, vindt Katrien Schryvers. "Kindergeld is voor ons echt een recht van het kind. Onvoorwaardelijk, los van het statuut van de ouders," aldus Katrien Schryvers in een reactie aan de VRT-nieuwsredactie.

Vanuit de oppositie twittert Freya Van Den Bossche (sp.a): "Kindergeld is onvoorwaardelijk recht van het kind, voor het kind. Dat afnemen creëert geen kansen. Het creëert armoede."

Volgens Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt (Groen) is het financieel treffen van kinderen omdat hun ouders geen Nederlands willen leren onrechtvaardig en brengt het de kinderen in een negatieve spiraal.

Coalitiepartner N-VA denkt niet dat een koppeling tot meer armoede zal leiden en dat het kindergeld wel degelijk als een stok achter de deur kan dienen om integratie te bevorderen. Dat laat Lieven De Rouck, woordvoerder van de N-VA-fractie in het Vlaams parlement, weten.

De N-VA pleitte een paar maanden geleden bij monde van haar voorzitter Bart De Wever voor een apart sociaal statuut voor erkende vluchtelingen, die niet automatisch aanspraak zouden kunnen maken op de voordelen van de sociale zekerheid, waaronder het kindergeld. N-VA-kamerlid Sarah Smeyers suggereerde wat later dat men pas na vier jaar verblijf in België kindergeld zou kunnen krijgen.


Meer info: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2518022

Meer info: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151208_02010800

Meer info: http://www.radio1.be/programmas/vandaag/gezinsbond-kindergeld-moet-onvoorwaardelijk-zijn

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.