Dialectloket gelanceerdWie in maart van dit jaar op de uitreiking van de LIA's (Language Industry Awards) was, kreeg al een exclusieve preview van het Dialectloket, een nieuwe website over dialecten en taalvariatie: honderden bandopnames uit de jaren zestig en zeventig, video's, digitale dialectwoordenboeken en prachtige taalkaarten. Alles gedigitaliseerd en handig te doorzoeken.

Dialectloket is een wetenschapspopulariseringsproject van de Gentse dialectologen voor het brede publiek én met een educatief onderdeel voor leerkrachten Nederlands op zoek naar ideeën voor lessen over dialect en taalvariatie.

De plechtige opening van het Dialectloket vond plaats op zaterdag 10 oktober in de Openbare Bibliotheek van Gent tijdens een feestelijke Dialectendag voor jong en oud.

 

Voor de volwassenen was er o.a. een lezing over dialecten door prof. dr. Jacques Van Keymeulen en een optreden van de West-Vlaamse stand-upcomedian Piv Huvluv. Voor de kinderen waren er workshops over dialecten en een meezinguurtje met de Oost-Vlaamse volkszanger Erik Wille.

Nergens ter wereld hoor je zoveel talige variatie als in Vlaanderen. Inwoners van het ene dorp spreken anders dan die van het andere, jongeren anders dan ouderen en Vlamingen van vreemde herkomst klinken soms anders dan autochtone Vlamingen. Precies om deze variatie in de Nederlandse taal te illustreren hebben de Gentse dialectologen het Dialectloket ontwikkeld. De klemtoon ligt op de dialecten en de dialectologie maar ook andere vormen van taalvariatie komen uitgebreid aan bod: sociolecten, etnolecten, tussentaal, Nederlands in België en in Nederland, Nederlands in de wereld, enz.

Het publiek vindt op het Dialectloket zowel informatieve teksten als digitale woordenboeken, honderden geluidsfragmenten, boeiende video’s en tal van taalkaarten. Het wetenschappelijk onderbouwd materiaal wordt gepresenteerd in een modern jasje, zodat iedereen zich probleemloos een weg kan banen door het gevarieerde taallandschap.

Stemmen uit het verleden
De blikvanger van het Dialectloket is ongetwijfeld de collectie ‘Stemmen uit het verleden’. Die bestaat uit ongeveer 750 bandopnames uit de jaren zestig en zeventig van spontane gesprekken met goede dialectsprekers, geboren rond de eeuwwisseling van de 19e en de 20ste eeuw. De hele collectie is gedigitaliseerd en handig te doorzoeken. De opnames zijn ook in Standaardnederlands samengevat.
De banden werden opgenomen op 550 plaatsen, vooral in Frans-, West- en Oost-Vlaanderen. De opnames zijn niet alleen interessant voor de dialectliefhebber, maar voor iedereen met belangstelling voor oraal erfgoed: het zijn unieke levensverhalen en getuigenissen, bv. over de opkomst van de auto, over beide wereldoorlogen, over de IJslandvaart, enz.

Aan de ontsluiting van analoge bandopnames, papieren dialectwoordenboeken en ander oraal erfgoed dat aan de Universiteit Gent wordt bewaard, werkt een team van vijftig enthousiaste vrijwilligers mee. Wie ook wil meewerken aan dialectonderzoek, kan alvast de derde digitale vragenlijst van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD) invullen op http://www.wvd.ugent.be/node/403


Meer info: www.dialectloket.be

Meer info: www.dialectendag.ugent.be

Meer info: www.wvd.ugent.be

Meer info: http://www.languageindustryawards.eu/kom-naar-de-stand-van-het-dialectloket/

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.