Meertaligheid troef en uitdaging voor BrusselWie door de straten van Brussel loopt, hoort aan alle kanten een enorme diversiteit aan talen. En niet alleen op straat, ook in de winkel, op het werk, in het theater of het museum, bij de lokale overheid en in de vele internationale instellingen. Op het vlak van taaldiversiteit kan men Brussel een nieuw Babylon noemen.

Wat vindt een aantal experts op het vlak van taaldiversiteit en meertaligheid van de ontwikkelingen? Zien zij meertaligheid vooral als een troef of vooral als een uitdaging voor Brussel? Of hoe nog anders? Daarover gaan zes experts op zaterdagmiddag 29 augustus 2015 in Brussel met elkaar in debat.


Het debat over meertaligheid als troef en uitdaging voor Brussel ("Multilingualism as an asset and challenge for Brussels") is een onderdeel van het Brussels Creative Forum, een jaarlijks evenement aan het begin van het nieuwe cultuurseizoen dat de cultuursector en de creatieve industrie aan het brede publiek toont en tegelijk professionals, kunstenaars en beleidsmakers bijeenbrengt rond een aantal debatten en lezingen.

De deelnemers aan het debat over meertaligheid zijn Rudi Janssens, Philippe Van Parijs, Noel Salazar, Johan Leman, Mieke Vandenbroucke en Konrad Fuhrmann.

Rudi Janssens is taalsocioloog en verbonden aan BRIO, het Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum van de Vrije Universiteit Brussel. Met zijn boek "Meertaligheid als cement van de stedelijke samenleving" won hij in 2014 een LIA (Language Industry Award) in de categorie "Beste publicatie in de taalsector".

Filosoof en economist (en taalkundige) Philippe Van Parijs doceert o.a. aan de Université catholique de Louvain-la-Neuve en is een van de coördinatoren van het Marnixplan voor een meertalig Brussel.

Antropoloog Johan Leman is voorzitter van de Brusselse vzw Foyer en voormalig directeur van het Centrum Interculturalisme, Migratie en Minderheden van de KU Leuven. Aan dat onderzoekscentrum is ook de Spaans-Vlaamse Brusselaar en antropoloog Noel Salazar verbonden.

Mieke Vandenbroucke verricht aan de Universiteit Gent doctoraatsonderzoek over grootstedelijke meertaligheid. Ze is verbonden aan de onderzoeksgroep Lang+ (Language in Society and Multilingualism).

Konrad Fuhrmann werkt als beleidsmedewerker voor het Directoraat-generaal Vertaling van de Europese Commissie.

Uitdaging
Voor de economische en politieke ontwikkeling van Brussels is meertaligheid ongetwijfeld een verrijking. Maar met de rijkdom komen ook de uitdagingen. Hoe garandeer je gelijke toegang tot de arbeidsmarkt voor alle lagen van de bevolking? Hoe kunnen de verschillende taalgemeenschappen met elkaar communiceren? Welke impact heeft taaldiversiteit op de betrokkenheid van de burger bij de lokale politiek, het gemeenschapsleven, de cultuurbeleving. Hoe communiceer je als overheid met al die anderstaligen? Enz.


Brussels Creative Forum is een initiatief van vzw BAPEO (Brussels Association for Public Event Operators), een koepelorganisatie die de culturele en creatieve evenementensector in Brussel wil verenigen en beter structureren en de geloofwaardigheid van de sector wil verhogen, zowel bij privé- als bij openbare instellingen in binnen- en buitenland.


Meer info: http://www.brusselscreativeforum.be/nl/debatten-en-lezingen/multilingualism-as-an-asset-and-challenge-for-brussels.html

Meer info: www.brusselscreativeforum.be

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.