De binnenplaats van BabelBij uitgeverij Atlas Contact (Amsterdam) is het boek “De binnenplaats van Babel” van Salomon Kroonenberg verschenen. In dit boek doet de auteur verslag van zijn zoektocht naar de oorsprong van onze veeltaligheid. De ondertitel luidt: “Het raadsel van de spraakverwarring”.


Salomon Kroonenberg is een geoloog met een talenknobbel. In De binnenplaats van Babel (352 blz.) gaat hij op zoek naar het antwoord op de vraag waarom er zoveel verschillende talen zijn. Hij vertrekt vanuit het bijbelverhaal over de toren van Babel en de spraakverwarring die daar zou zijn ontstaan. Hij gaat na wat ervan klopt, wat niet en hoe het dan allemaal wel zit. Waarom zijn er zesduizend verschillende talen? Begon het spreken met klappertanden of met klikjes? Was er ooit één taal voor alle mensen? Waarom zijn er meer talen in de bergen dan in de vlakte? Salomon Kroonenberg onderneemt in De binnenplaats van Babel een ontdekkingstocht naar de bron van onze veeltaligheid.

De held in dit boek is de grootvader van Salomon Kroonenberg. Hij kende veertien talen en zelfs in het concentratiekamp leerde hij nog Russisch. Dit boek is niet alleen het verslag van een wetenschappelijke zoektocht naar de oorsprong van onze talen, maar ook een reisverslag, een familiegeschiedenis en een hommage aan zijn grootvader.

In een interview met fonoloog Marc van Oostendorp voor het tijdschrift Onze Taal van november vorig jaar zegt de auteur over zijn boek: “Dit boek was voor mij een ontdekkingstocht. (…) Ik heb gedaan wat ik misschien zou hebben gedaan als ik taalkundige was geworden. Ik schrijf aan het begin van het eerste hoofdstuk dat ik wel zal zien waar we uitkomen. Het is een soort open einde geworden. Er is nog heel veel wat ik niet weet – niet over mijn eigen familie, niet over de geschiedenis van de mensheid.”

Bioloog en wetenschapsfilosoof Geerdt Magiels vindt het een voordeel dat Salomon Kroonenberg tegelijk natuurwetenschapper en talenknobbel is. Want “dat levert een fijne mix op van empirie en poëzie. Het gaat niet alleen om taal maar ook om volksverhuizingen, geologische en klimatologische veranderingen, over economie en politiek en hun onderlinge samenhang. Wat hij vertelt is misschien niets nieuws voor taaldeskundigen, maar de manier waarop hij het uit de doeken doet is uniek en innemend. Hij heeft een vlotte pen en is geregeld geestig,” aldus Geerdt Magiels op cobra.be, de cultuurwebsite van de VRT.

Salomon Kroonenberg is emeritus hoogleraar geologie aan de Technische Universiteit Delft. Hij schreef twee populairwetenschappelijke boeken over geologie: De menselijke maat (2006) en Waarom de hel naar zwavel stinkt (2011). Zijn fascinatie voor talen leidde tot het boek De binnenplaats van Babel.

De binnenplaats van Babel is ook als e-book verkrijgbaar.


ISBN paperback: 9045026058

ISBN e-book: 9789045026060


Meer info: http://www.atlascontact.nl/boek/de-binnenplaats-van-babel/

Interview Marc van Oostendorp:
https://onzetaal.nl/uploads/editor/1411_kroonenberg.pdf

Meer info: www.onzetaal.nl

Recensie Geerdt Magiels:
http://cobra.be/cm/cobra/boek/1.2163112

 

(Miet Ooms)

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.