Tijd voor een totaal andere belastingbriefEen op de zeven volwassen Vlamingen is laaggeletterd. Voor elk van hen is de belastingbrief een nachtmerrie, en voor wie wel kan lezen, ook. Hoog tijd voor een totaal andere belastingbrief. Dat zegt Ilona Plichart, coördinator bij Wablieft, centrum voor duidelijke taal, in een opiniestuk in De Morgen.

Wablieft wil een belastingbrief die élke burger begrijpt.


De overheid moet het volgens Ilona Plichart radicaal anders aanpakken. "Stuur de burgers maximaal twee bladzijden met heldere categorieën, waar meteen duidelijk is wat je moet invullen. Tel de winst uit voor de overheid: hun professionele krachten moeten minder mensen helpen, de diensten kunnen efficiënter werken en sneller hun job doen."

Vier tips
Een overheid die zichzelf democratisch noemt, zorgt er volgens Ilona Plichart voor dat een document dat 100% van de bevolking bereikt niet complexer maar net eenvoudiger wordt voor elke burger. In haar opiniestuk geeft ze vier tips aan die overheid.
Ten eerste: vertel het in gewone taal en mensen zullen sneller geneigd zijn om de info op te zoeken. Dat toont onderzoek telkens weer aan.
Ten tweede: maak een formulier op maat van je doelpubliek; maximaal twee bladzijden met heldere categorieën, waar meteen duidelijk is wat je moet invullen.
Ten derde: laat het formulier herwerken door organisaties die geen expertise hebben in belastingen, wél in communicatie met een brede doelgroep.  
Ten vierde: luister naar een testpanel, een burgerkabinet dat de nieuwe versies test en waaruit je kan concluderen hoe een helder geformuleerde boodschap wel zijn doel bereikt.

Prijs
Ilona Plichart heeft een droom: de jaarlijkse Wablieft-prijs voor duidelijke taal uitreiken aan het heldere, nieuwe belastingformulier dat past op twee A4-tjes.
De Wablieft-prijs bekroont ieder jaar een persoon, project of organisatie voor het gebruik van duidelijke taal. De voorbije jaren ging de prijs naar het Antwerpse Red Star Line museum, acteur Dimitri Leue en voetballer Vincent Kompany.

Wablieft
Wekelijks lezen 45.000 mensen de Wablieft-krant in duidelijke taal. Naast de krant helpt Wablieft ook organisaties en bedrijven door teksten te herschrijven in toegankelijke taal en door medewerkers te trainen in duidelijke communicatie. Wablieft lanceert ook boeken voor volwassenen in eenvoudig Nederlands. In juni is het boek "Sterke vrouwen overal" van Goedele Liekens Wablieft-boek van de maand.

Wablieft bestaat dit jaar dertig jaar. Met een filmpje over een laaggeletterde wil Wablieft nog meer sensibiliseren rond laaggeletterdheid: een op de zeven volwassenen kan niet goed genoeg lezen of schrijven om op een normale manier mee te kunnen in onze samenleving. Wablieft wil het budget voor het filmpje via crowdfunding rond krijgen.

Wablieft maakt deel uit van Vocvo vzw, het Vlaams Ondersteuningscentrum voor het Volwassenenonderwijs.


Meer info over Wablieft: www.wablieft.be

Opiniestuk in De Morgen:
http://www.demorgen.be/nieuws/op-naar-een-belastingbrief-die-elke-burger-begrijpt-a2352127/

Meer info over het crowdfundingproject:
http://www.crofun.be/nl/project/filmpje-over-laaggeletterde-vlaming

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.