De positie van het Frans in de wereld anno 2014Er wordt wereldwijd steeds meer Frans gesproken, maar het centrum van de Franse taal komt steeds nadrukkelijker in Afrika te liggen. En dus zijn het de Afrikanen die over de toekomst van de francofonie zullen beslissen. Dat zegt Abdou Diouf, secretaris-generaal van de Organisation internationale de la francophonie (OIF) in zijn voorwoord bij het rapport "La langue française dans le monde 2014", een werkstuk van het Observatoire de la langue française.


"La langue française est notre bien commun. En tant que francophones, nous n’en partageons pas seulement l’usage. Nous partageons aussi la responsabilité de son évolution et de sa diffusion. Comme le montre cette nouvelle édition de La langue française dans le monde, le français réunit des locuteurs dont le cercle s’élargit mais dont le centre s’enracine progressivement en Afrique. Ainsi, ce sont désormais les Africains qui décideront de l’avenir de la Francophonie," aldus Abdou Diouf.

Het Observatoire de la language française, dat ressorteert onder de Organisation internationale de la francophonie (OIF), publiceert om de vier jaar een rapport over de Franse taal in de wereld.

Het nieuwe rapport "La langue française dans le monde 2014" (567 blz.) is uitgegeven bij Nathan, maar ook integraal en kosteloos in pdf beschikbaar op de website van de OIF.

Een samenvatting van het rapport (24 blz.) is zowel in het Frans, als in het Engels, Spaans, Portugees, Arabisch en Wolof (Senegal, Gambia, Mauritanië) beschikbaar.


ISBN: 9782098826540


Meer info: http://www.francophonie.org/La-langue-francaise-dans-le-monde.html

Meer info: http://www.francophonie.org/IMG/pdf/oif_synthese_francais.pdf

Meer info: www.francophonie.org

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.