The Multilingualism of Constantijn Huygens

The Multilingualism of Constantijn HuygensBij Amsterdam University Press is het boek "The Multilingualism of Constantijn Huygens (1596-1687)" van de hand van Christopher Joby verschenen. Huygens kende acht talen: Nederlands, Frans, Latijn, Grieks, Italiaans, Spaans, Hoogduits en Engels. Daarnaast ging hij in mindere mate met Hebreeuws, Portugees en dialecten aan de slag. Met dit boek wil de auteur laten zien hoe Constantijn Huygens zich in zijn meertaligheid uitleefde.


Welke talen leerde Huygens? Waarom eigenlijk? Hoe deed hij dat? En wat deed hij ermee? Wat gaf hij door aan zijn kinderen? Hoe was hij als vertaler (van andermans en eigen werk)? "The Multilingualism of Constantijn Huygens" (350 blz.) onderzoekt de meertaligheid van Constantijn Huygens, maar geeft ook een beeld van de meertaligheid zoals die in de 17de eeuw in de Verenigde Provinciën voor een man als Huygens geschikt was.

Christopher Joby laat zien hoe Huygens zijn meertaligheid in de praktijk gebruikte - zowel in de persoonlijke sfeer als in zijn werk voor het Huis van Oranje. Hij schreef duizenden gedichten, brieven en andere teksten over een breed scala van onderwerpen (architectuur, muziek, natuurkunde, enz.). Uit het vele goed bewaarde bronnenmateriaal blijkt hoe Huygens nu eens één taal gebruikte, dan weer twee of meer talen en zelfs aan codeswitching deed. Met dit boek wil de auteur naar eigen zeggen tonen hoe onuitputtelijk creatief - om niet te zeggen magisch - de meertalige pen van Constantijn Huygens kon zijn.

Dr. Christopher Joby is verbonden aan de Hankuk University of Foreign Studies (Seoul, Zuid-Korea) en gespecialiseerd in de Nederlandse en Vlaamse cultuur uit de 16de en 17de eeuw.

Marc van Oostendorp publiceerde een recensie van dit boek op Neder-l, het elektronische informatieblad voor neerlandici.

Het boek is ook als e-book verkrijgbaar. Op de website van de uitgever zijn de inhoudsopgave en de inleiding in pdf in te kijken.


ISBN: 9789089647030

ISBN e-book: 9789048524099


Meer info: http://nl.aup.nl/books/9789089647030-the-multilingualism-of-constantijn-huygens-1596-1687.html

Meer info: http://nederl.blogspot.be/2014/12/leuk-veel-talen-spreken-in-de.html

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.