Dialectwoordenboek Zuidwest-Meetjesland sleept Erfgoedprijs Oost-Vlaanderen in de wachtDe Erfgoedprijs van Oost-Vlaanderen, de tweejaarlijkse prijs waarmee het Oost-Vlaamse provinciebestuur het meest waardevolle erfgoedproject bekroont, gaat dit jaar naar het Dialectgenootschap Zuidwest-Meetjesland voor het "Dialectwoordenboek Zuidwest-Meetjesland en omstreken" van Tineke De Pauw en Erik Wille.

De jury looft de werking van het Dialectgenootschap Zuidwest-Meetjesland als een voorbeeld voor een actuele werking rond streektalen: "Op de eerste plaats is er de brede, maatschappelijke gedragenheid van hun werking en projecten. Bovendien steunt alles op een degelijke wetenschappelijke basis. Ten slotte is er kwalitatieve output, waarbij zowel een aantrekkelijk woordenboek, aanstekelijke educatie als goed ingezette sociale media gerealiseerd worden." Het dialectgenootschap onderhoudt een zeer levendige Facebookpagina.

Het dialectgenootschap Zuidwest-Meetjesland (°2002, Aalter) is een studiegroep die de stilaan verdwijnende dialecten uit de regio Aalter-Knesselare wil verzamelen, optekenen en bestuderen. Na ruim 10 jaar van intensief verzamelen van dialectwoorden en -uitdrukkingen, zag eind vorig jaar het "Dialectenwoordenboek Zuidwest-Meetjesland en omstreken" het daglicht. De prijs is een grote erkenning voor het werk van de auteurs Tineke De Pauw en Erik Wille en hun werkgroep, bestaande uit Eric Blondia, Julien Braeckevelt, Marc D‘hooge, Ria Maes, August Piers, Arnold Strobbe en Etienne Van Eeghem.

Leven
Het "Dialectwoordenboek Zuidwest-Meetjesland en omstreken" (768 blz.) verzamelt 8500 dialectwoorden uit de Oost-Vlaamse gemeenten Aalter, Aalterbrug, Bellem, Knesselare, Lotenhulle, Poeke, Sint-Maria-Aalter, Ursel en omliggende dorpen.
Het boek bestaat uit drie delen: een inleiding over de totstandkoming van het woordenboek en het dialect in het Meetjesland, tien thematische hoofdstukken (school, kinderleven, landbouw, weer, kledij, enz.) en een alfabetisch woordenboek.
De auteurs willen de volkstaal uit deze streek zo veel mogelijk echt tot leven brengen. Dat doen ze met verhalen, anekdotes, voorbeeldzinnen en uitdrukkingen, heel veel originele tekeningen, woord- en klankkaarten en lokale foto’s van vroeger en nu. Alles samen 550 illustraties.

Auteurs
Tineke De Pauw en Erik Wille zeggen in Het Nieuwsblad: "We zijn natuurlijk content en zeer vereerd om die prijs te mogen ontvangen. Het toont waardering voor het jarenlange werk, niet alleen van de auteurs maar van een hele gemeenschap. Daarnaast zijn we erg blij dat de zo sterk bedreigde streektaal duidelijk als waardevol cultureel erfgoed gehonoreerd wordt. Het is immers voor het eerst dat deze prijs naar een dialectproject gaat."

Tineke De Pauw (Knesselare) werkt aan de Universiteit Gent als redacteur van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD), een wetenschappelijk onderzoeksproject dat de dialecten van Frans-, Zeeuws-, West- en Oost-Vlaanderen onderzoekt.

Volkszanger Erik Wille (Aalter) is oprichter van het dialectgenootschap en leidt de vereniging nog steeds in haar activiteiten.

Man van de streek prof. dr. em. Johan Taeldeman (UGent) zorgde voor een klankleer van het Zuidwest-Meetjeslandse dialect.

De eerste druk van het woordenboek is al uitverkocht.

Erfgoedprijs
De Oost-Vlaamse Erfgoedprijs heeft een waarde van 5000 euro. Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen schrijft de prijs om de twee jaar uit. De erfgoedprijs wordt toegekend aan een persoon, vereniging, instelling, school, ... die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappelijke integratie van het Oost-Vlaams erfgoed. Er waren bij deze editie 18 inzenders.

Vererfgoeding?
Past deze erfgoedprijs voor een dialectwoordenboek in de aan de gang zijnde "vererfgoeding" van de dialecten? Vroeger zat dialect bij taal en taalkunde. In de taalsector. Nu zit het bij cultuur en erfgoed. In de cultuursector. Hoe dat gegaan is en wat dat betekent, leest u uitgebreid in dit artikel: Nieuw Leuvens Lexicon bewaart volkstaal voor de toekomst.


ISBN: 9789090277219


Meer info: http://www.oost-vlaanderen.be/public/cultuur_vrijetijd/cultuur/erfgoed_monumenten/erfgoedprijs/

Meer info: www.facebook.com/dialectmeetjesland

Meer info: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141214_01428647

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.