Van ezelsbank naar schrijfsalon"Mijn verleden bestond uit armoede, vernedering, pesterijen en uitsluiting. Als kind van zeven moest ik in de klas op de Ezelsbank zitten. Men vond het niet de moeite om energie in mij te steken. Zo heb ik nooit goed leren lezen en schrijven. Ik miste de start en hield er een grote lees- en schrijfangst aan over.

Maar ik ben niet bij de pakken blijven zitten! Er waren altijd mensen die in mij bleven geloven. Die vriendschappen hielpen mij vooruit.

Rond mijn vijftigste vond ik eindelijk een aangepaste school waar ik als volwassene kon bijleren. Bij Leerpunt werd ik begrepen en kreeg ik veel kansen. Zo kon ik mijn angsten overwinnen. Ik oefende mijn lezen en schrijven, maar ik groeide vooral ook als mens. Ik kreeg meer vertrouwen in mijzelf.

Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook als werknemer en als vrijwilliger sta ik sterker in mijn schoenen. Nu durf ik nieuwe uitdagingen aan.

Mijn plaats is niet langer de ezelsbank, maar het Schrijfsalon, een creatieve groep waarin ik samen met anderen geniet van schrijven en vertellen. Ik heb mijn angst voor taal kunnen ombuigen tot een liefde voor taal. Dat maakt mij gelukkig.

In dit boek heb ik mijn levensverhaal neergeschreven. Er staan ook interviews in met mensen die ik in mijn leven tegenkwam en die soms negatief, soms positief een invloed hadden op mijn persoonlijke ontwikkeling.

Ik hoop dat ik met dit boek het taboe rond laaggeletterdheid kan doorbreken en dat ik de lezers kan aanmoedigen, elk op hun eigen manier, om meer aandacht te hebben voor dit probleem.

Ik wens u veel leesplezier."

Jan Vanderhaeghen, ambassadeur geletterdheid.

Taboe doorbreken

Gisteren werd in het Provinciehuis in Gent het boek "Van ezelsbank naar schrijfsalon" voorgesteld. Auteur Jan Vanderhaeghen (°1955) is cursist bij Leerpunt, het centrum voor basiseducatie in Gent. Maar hij is vooral ook ambassadeur geletterdheid. Als ambassadeur wil hij het taboe rond laaggeletterdheid doorbreken. In "Van ezelsbank naar schrijfsalon" (72 blz.) vertelt hij zijn levensverhaal en schrijft hij over de oorzaken en de gevolgen van laaggeletterdheid, maar hij reikt ook oplossingen aan.

Wablieft
Bij het schrijven van dit boek kreeg de auteur steun van Farida Barki, redactrice bij Wablieft, Centrum voor klare taal (Mechelen). Het resultaat is een zeer leesbaar boek dat aangepast is aan moeilijke lezers. Het boek richt zich echter evenzeer tot welzijnswerkers en onderwijsmensen en zeker ook tot het grote publiek dat het probleem van de laaggeletterdheid vaak niet eens kent.

"Door de leerplicht tot 18 jaar lijkt het evident dat iedereen vlot kan lezen, schrijven en rekenen in onze maatschappij. Maar dat is het niet. Zo vertelt Jan in het boek over de vele trucs en smoesjes die hij gebruikt om zijn schrijfprobleem te camoufleren. Ontmaskerd worden was heel lang zijn grootste vrees en dat had zijn gevolgen in het dagelijks functioneren."

Het boek is een uitgave van de Oost-Vlaamse Centra voor Basiseducatie (OCB vzw). Het is verkrijgbaar bij An Van Parys (tel. 09 267 74 38 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

ISBN: 9789080962286


Meer info: www.basiseducatie.be/boekjan


Meer info: www.wablieft.be/projecten/boek-jan


(dd - 9/11/2011)

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.