Op maandag 11 september 2023 hebben we dialectoloog Veronique De Tier van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) te gast voor een online workshop over online dialectbronnen.

Welke corpora, spraakdatabases, woordenboeken, tools bestaan er online? Waar zijn ze te vinden? Hoe gebruik je ze efficiënt? Wat kun je er concreet mee als taalprofessional in je eigen praktijk, voor je eigen taalwerk? En hoe creëer je er waarde mee voor je klanten, studenten, gebruikers?

Online Dialectbronnen - workshop

Wie alleen met Standaardnederlands overweg kan, maakt in de moderne taalsector weinig kans. Of je nu live ondertitelt, NT2 doceert of vertaalt uit het Nederlands, een goed ontwikkeld gevoel voor alle mogelijke vormen van taalvariatie is noodzakelijk. In deze workshop zoomen we in op geografische taalvariatie en exploreren we een selectie van online dialectbronnen die relevant zijn voor de moderne taalprofessional.

Maandag 11 september 2023, van 12.00 tot 13.30 uur online bij De Taalsector. 

 

Inhoud en doelstelling

Deze sessie biedt een inspirerend overzicht van waardevolle online dialectbronnen, maar is geen presentatie of webinar in één richting. De sessie is opgezet als een workshop. Dat betekent dat je zelf hands-on gaat kennismaken met een selectie van bronnen en dat we samen nadenken over hoe je de dialectbronnen slim en creatief kunt inzetten in je praktijk.

We voorzien ook voldoende tijd voor interactie met en leren van collega-taalprofessionals. Aan onze online activiteiten gaat overigens altijd een informele babbel vooraf en daar komen vaak interessante contacten van.

Sessies bij De Taalsector worden nooit opgenomen; terugkijken zal dus niet mogelijk zijn. De enige manier om deze levendige sessie met veel fijne interactie te beleven is "live".


Spreker

Deze workshop wordt begeleid door Veronique De Tier. Ze is projectleider dialectonderzoek bij het INT en heeft jarenlange ervaring als redacteur van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten en als streektalenadviseur. Ze is ook voorzitter van de Stichting Nederlandse Dialecten.


Aanmelden

Datum: maandag 11 september 2023 van 12.00 tot 13.30 uur

Plaats: online via Teams

Prijs. Deelnemen aan deze workshop is gratis, maar de voorbereiding en de communicatie zijn dat niet. Ook onze gastspreker komt goed voorbereid naar deze activiteit. Daarom is er een no-showclausule: heb je je aangemeld maar kom je niet opdagen zonder tijdig annuleringsbericht (vrijdag 8 september ten laatste), dan ontvang je een factuur van 30 euro (excl. btw). Je kunt je altijd, ook op het laatste nippertje, door een collega laten vervangen.

Aanmelden is verplicht via dit online formulier. Je ontvangt bij aanmelding onmiddellijk een bevestigingsmail en daarna nog een tweede mail met alle praktische informatie.


Contact

Een vraag? Feedback? Laat gerust van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +32 9 269 04 66.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.