Taalexpertise. Iedereen praat erover, en de meeste taalprofessionals lijken van mening dat hun taalexpertise ook in de toekomst de onbetwiste hoofdrol zal spelen in hun taalvak, al dan niet in cocreatie met allerlei technologieën.

Taalexpertise, het lijkt wel de enige constante in een snel evoluerend taallandschap. Maar wat bedoelt iedereen eigenlijk met taalexpertise? En is dat nog steeds diezelfde taalexpertise van vijf, tien of veertig jaar geleden? En morgen, hoe ziet die taalexpertise er morgen uit? Wat is met andere woorden de kern van de taalexpertise waarmee de menselijke taalexpert zich ook morgen nog onderscheidt van de kunstmatige expertise?

Masterstudent in het vertalen en stagiaire bij De Taalsector Ema Vucelic vroeg aan dertig senior vertalers wat in hun vertaalpraktijk vandaag nog precies het belang en de kern is van hun pure taalexpertise. En hoe is die taalexpertise geëvolueerd over de laatste vijf, twintig of veertig jaar? Vooral deze laatste vraag leverde boeiende antwoorden op.

Vrijdag 26 mei 2023 (12.00 – 13.00 uur) deelt Ema in een korte online inspiratiesessie de bevindingen uit haar interviews en zet ze een uitwisseling tussen geïnteresseerde (ver)taalprofessionals op.

(R)evolutie in het vertaalproces: blijft taalexpertise de hoofdrol spelen?

 

Inhoud en doelstelling

Het vertaalvak evolueert razendsnel, met technologie als belangrijkste motor. Ook de zogenaamde soft skills, een professionele servicehouding en projectmanagementvaardigheden winnen sterk aan belang. In die mate zelfs dat de vraag rijst of de pure taal- en vertaalexpertise in het geavanceerde vertaalproces nog wel centraal staat.

In het eerste deel van deze sessie deelt Ema Vucelic wat ze leerde van een dertigtal senior vertalers met wie ze over hun taalexpertise sprak.

In het tweede deel gaan de deelnemers met elkaar uitwisselen en is er tijd voor een korte (zelf)reflectie over je eigen taalexpertise.


Aanmelden

Datum: vrijdag 26 mei 2023 van 12.00 tot 13.00 uur online

Aanmelden is verplicht via dit online formulier. Je ontvangt bij aanmelding onmiddellijk een bevestigingsmail en daarna nog een tweede mail met alle praktische informatie.

Contact

Vragen? Feedback? Laat gerust van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +32 9 269 04 66.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.