Taaldiversiteit en meertaligheid zijn belangrijke troeven. Voor Europa, voor België, voor Vlaanderen. Europa wil dat de lidstaten hun burgers meer aanmoedigen en helpen om talen te leren en stelde daartoe in 2001 de Europese Dag van de Talen (EDT) in, een jaarlijkse viering van de taaldiversiteit en het belang van taalonderwijs.
In Vlaanderen zorgt het Europese Dag van de Talen-platform (EDT-platform) voor de jaarlijkse invulling van de dag, telkens op of rond 26 september. Het EDT-platform is een verband van taalorganisaties die samen de taaldiversiteit in Vlaanderen willen bevorderen en sensibiliseren om talen te leren. Om de twee jaar organiseert het platform een congres over talenonderwijs, om het andere jaar een wedstrijd rond het leren van talen.
Op het EDT-platform komen een twintigtal organisaties samen die met taalonderwijs bezig zijn: de onderwijskoepels en de talenstudies natuurlijk, maar ook lerarenverenigingen, Goethe Institut en Alliance Française, de Europese scholen in België, de Franse en de Spaanse ambassade en andere spelers. Ook De Taalsector is sinds begin dit jaar lid van het EDT-platform. We proberen bij te dragen aan de doelstellingen van het platform en we laten via het EDT-platform ook onze stem horen over het talenonderwijs in Vlaanderen; goed talenonderwijs is cruciaal voor de goede toekomst van de taalsector.
Samen met o.m. het Vlaams Talenplatform, dat je intussen kent van de Duik in taal!-campagne, organiseert het EDT-platform in 2023 op 19 september in Brussel een Talentop rond het thema "Motivatie voor talen". Voor de Vlaamse beleidsmakers is het EDT-platform een gewaardeerd gesprekspartner.
Op dinsdag 4 juli 2023 van 12.00 tot 13.00 uur online heeft De Taalsector de mensen van het Europese Dag van de Talen-platform (EDT) te gast voor een gesprek met de taalsector.
Inhoud en doelstelling
Korte voorstelling van het Europese Dag van de Talen-platform
Wat is het EDT-platform?
Wie zijn de leden van het platform?
Wat doet het platform precies? Wat is er al gerealiseerd?
Wat wil het EDT-platform juist realiseren?
Wat zijn de voornaamste uitdagingen?
Wat staat er op het programma van de Talentop op 19 september in Brussel?
Daarna is er ruim tijd voor een uitgebreide vragenronde.
Afronden doen we met een korte debatvraag: hoe kunnen we als taalprofessionals via De Taalsector het EDT-platform versterken?
Inspiratiesessies bij De Taalsector zijn geen eenrichtingswebinars. Verwacht een stevige portie interactie. Onze sessies worden ook nooit opgenomen; terugkijken is dus niet mogelijk. De enige manier om onze levendige sessies mee te beleven is "live".
Sprekers
Onze gastsprekers zijn Eric Caers (voorzitter van het EDT-platform), Lut Baten (medeoprichtster van het EDT-platform), Sabine Lauwers.
Aanmelden
Datum: dinsdag 4 juli 2023 van 12.00 tot 13.00 uur online bij De Taalsector (via Teams)
Deelnemen aan deze inspiratiesessie is gratis.
Aanmelden. Aanmelden is verplicht via dit online formulier. Je ontvangt bij aanmelding onmiddellijk een bevestigingsmail en daarna nog een tweede mail met alle praktische informatie.
Afmelden. Deze sessie is gratis, maar de voorbereiding en de communicatie zijn dat natuurlijk niet. Onze gastsprekers komen ook altijd zorgvuldig voorbereid. Kan je niet komen of kan je je niet laten vervangen door een collega? Geen probleem, in dat geval vragen we je vriendelijk om je af te melden met een berichtje naar
Contact
Vragen? Feedback? Laat gerust van je horen via