Bij het Nederlandse Genootschap Onze Taal verscheen begin juni 2022 van de hand van Vivien Waszink het boek Dat mag je óók (al niet meer) zeggen, een boek over inclusief taalgebruik.

Op dinsdag 20 september 2022 van 12.00 tot 12.45 uur maakt de auteur haar opwachting in De Boekenspoiler bij De Taalsector voor een veelkleurig gesprek naar aanleiding van haar boek.

Dat mag je (ook al niet meer) zeggen

In "Dat mag je óók (al niet meer) zeggen" vertelt taalkundige Vivien Waszink wat er allemaal gebeurt op het gebied van schurende taal, genderinclusief woordgebruik en het weergeven van diversiteit.

Hoe ziet ze inclusieve taal evolueren? En wat moet je daarmee als taalprofessional? Daarover praten we met Vivien Waszink.

 

Dag mag je óók (al niet meer) zeggen

In dit boek bespreekt Vivien Waszink woorden die (nog) wel kunnen en woorden die echt niet (meer) kunnen. Daarnaast gaat ze vooral op zoek naar wat je óók mag zeggen: ze beschrijft nieuwe woorden over gender en geaardheid en laat zien op welke manier je ook een genderneutraal alternatief aan je bestaande woordenschat kunt toevoegen. Verder gaat ze in op woorden die door een herinnering aan een pijnlijk verleden of een veranderd perspectief op de wereld ongemakkelijk of ongebruikelijk aanvoelen. En hoe bestaande woorden door die veranderende wereld ook van betekenis veranderen. En ook wat woordenboekmakers met al die nieuwe en veranderende woorden en betekenissen doen.

Vivien Waszink werkt als taalkundige en lexicograaf bij het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT).

Meer informatie over het boek (ISBN 978-908288591-0) is te vinden op de website van Onze Taal.


De Boekenspoiler

Op dinsdag 20 september maakt auteur Vivien Waszink haar opwachting in De Boekenspoiler bij De Taalsector voor een veelkleurig gesprek naar aanleiding van haar boek. Wie is ze, wat doet ze, wat drijft haar? Waarom heeft ze dit boek geschreven? Welke keuzes heeft ze daarbij gemaakt? Hoe ziet ze inclusieve taal evolueren? En wat moet je daarmee als taalprofessional?


Aanmelden

Deelnemen aan De Boekenspoiler is gratis.

Aanmelden is verplicht via dit formulier (Microsoft Forms). Voor de sessie ontvang je een mail met de link naar de meeting in Microsoft Teams.

Afmelden
Deze sessie is gratis, maar de voorbereiding en de communicatie zijn dat natuurlijk niet. Onze gastsprekers komen ook altijd zorgvuldig voorbereid. Kan je niet komen of kan je je niet laten vervangen door een collega? Geen probleem, in dat geval vragen we je vriendelijk om je af te melden met een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ook last-minute. We weten dan ook dat we niet nog snel ergens een technisch probleem met de verbinding of zo moeten helpen oplossen. Dank je!


Contact

Heb je een praktische of inhoudelijke vraag, een feedback of een suggestie voor ons? Bel ons op +32 9 269 04 66 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Over De Boekenspoiler

De Boekenspoiler is een veelkleurig gesprek met een auteur naar aanleiding van een boek. We nemen rustig de tijd om voldoende diepgang te maken en staan open voor verrassende wendingen. Er is ook ruimte voor dialoog met het publiek. Het gesprek gaat 100% live via Teams en de enige manier om het mee te maken is door er zelf bij te zijn. Er wordt geen opname gemaakt, terugkijken is dus niet mogelijk. 

Om het gesprek goed te kunnen volgen hoef je het boek zeker niet op voorhand te hebben gelezen. Integendeel, na De Boekenspoiler zul je juist goed kunnen beslissen of je het boek op je boekenplank wil. Voorkennis over het onderwerp van het boek is ook niet nodig. 

De Boekenspoiler gaat live van 12.00 tot 12.45 uur. Aan elke aflevering gaat een informeel kwartiertje vooraf. Iedereen is welkom vanaf 11.45 uur voor een losse babbel met de andere deelnemers. Daar komen vaak interessante contacten van.

De Taalsector nodigt auteurs uit de volle breedte van de taalsector uit. Kijk mee over het muurtje van je eigen taalberoep of segment van de taalsector en laat je inspireren door taalexpertise, visie en passie uit alle hoeken van de taalsector.


Voor je agenda:

17 mei 2022: Buurtaal
20 september 2022: Dat mag je óók (al niet meer) zeggen
18 oktober 2022: Atlas van het dialect in Vlaanderen

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.