Talenexpo Overal Taal in Brugge

Overal Taal in BruggeVan 18 februari tot 17 maart 2015 is de talenexpo "Overal Taal" te gast in de hoofdbibliotheek van Brugge. Is Nederlands een moeilijke taal? Waar kan je Nederlands leren? Hoe kan je Nederlands oefenen? Hoe kan je iemand helpen om Nederlands te oefenen? Dat zijn een paar van de vragen die deze talententoonstelling wil beantwoorden.


Naast de tentoonstelling komt professor Piet Van Avermaet van het Steunpunt Diversiteit en Leren aan de Universiteit Gent op dinsdag 24 februari langs voor een voordracht "Wie is bang van meertaligheid?". Piet Van Avermaet betoogt dat meertaligheid in het onderwijs niet als een probleem maar als een gegeven moet worden beschouwd. Het onderwijs moet de diversiteit van de leerlingen benutten: thuistalen of andere taalvariëteiten zijn een extra didactisch hulpmiddel.

Op zaterdag 7 maart staan er na de middag praattafels in de bibliotheek. Aan praattafels praten moedertaalsprekers met anderstaligen.

En op 12 maart zijn er twee voorstellingen van het muzikaal NT2-theaterstuk "Gelukkig zijn" door het gezelschap Fast Forward. In deze voorstelling nemen de acteurs met allemaal een andere moedertaal of culturele achtergrond het publiek mee op zoek naar het geluk op de tonen van bekende Nederlandstalige levensliederen. Deze toneelvoorstelling is op maat van anderstaligen die Nederlands leren "maar evengoed voor alle Nederlandstaligen met interesse in andere culturen en mensen".

De expo Overal Taal is een productie van Het Huis van het Nederlands Antwerpen i.s.m. de stad Antwerpen. Dat de (aangepaste) productie nu in Brugge te zien is, is het resultaat van een samenwerking tussen diverse Brugse instellingen die met taal en onderwijs bezig zijn: Huis van het Nederlands West-Vlaanderen, Agentschap Inburgering & Integratie deSOM, de Diversiteitsdienst van Stad Brugge, de Centra voor Volwassenenonderwijs IVO Brugge en SNT, open-school (het Centrum voor Basiseducatie Brugge-Oostende-Westhoek), Vormingplus regio Brugge en Openbare Bibliotheek Brugge.

De expo, die in de Brugse hoofdbibliotheek Biekorf staat opgesteld, is toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Wie een rondleiding voor een groep wil reserveren, kan contact opnemen met Siska Goubert van het Huis van het Nederlands West-Vlaanderen (tel. 0474 62 59 72 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Overal Taal liep eind 2013 in Antwerpen en reisde intussen langs Genk, Gent en Turnhout. Van 21 april tot 14 mei 2015 is de expo in Kortrijk. Van 20 mei tot 30 juni in Mechelen.

De expo is ook online te bezoeken: www.overaltaal.be


Lees ook: Anderstaligen die Nederlands leren op tournee


Meer info: http://users.snt.be/docsitesnt/secretariaatsinfo/2015_Overal_taal_brochure.pdf

Meer info: www.vormingplusbrugge.be/praattafels

Meer info: www.overaltaal.be

Meer info: http://www.overaltaal.be/pdf/atlas-brochure.pdf

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.