Beste taalstudent,

Hoe goed ken je je vrienden? En je valse vrienden? Op 14 juni 2018 speelden we bij De Taalsector in Gent de Grote Valse Vrienden Quiz. Nu kun je de quiz ook online of offline spelen, alleen of in teams, met vrienden, kennissen of familie.

De Grote Valse Vrienden Quiz is een harde maar luchtige taalquiz over valse vrienden.

Direct naar de quiz? Ga nu meteen met je computer naar https://play.kahoot.it/#/k/3764ba70-821c-4d89-b5d7-47ca4c5e45b2 en ga vervolgens met je smartphone naar kahoot.it. De rest gaat vanzelf.

 

Over de quiz

In deze quiz passeren heel veel valse vrienden de revue. Maar wie of wat is een valse vriend nu eigenlijk?

Valse vrienden zijn woorden die in twee talen ongeveer dezelfde vorm of klank hebben maar niet dezelfde betekenis, ondanks de grote gelijkenis.

Als een Duitser naar je Gebühren vraagt, heeft hij het niet over je buren maar over je tarief. Als een Italiaan vraagt of je nog een restje erba hebt, heeft hij het niet over onkruid maar over wiet. Valse vrienden zijn link: ze kunnen ervoor zorgen dat je iets heel anders zegt dan wat je bedoelt. Ken je je valse vrienden, dan loop je minder risico dat je in gênante situaties belandt.

Deze quiz is doorspekt met valse vrienden in het Nederlands, Frans, Italiaans, Duits, Engels en Spaans. In de vragen zitten niet alleen valse vrienden tussen Nederlands en de andere talen verscholen, maar ook valse vrienden tussen de andere talen onderling. Bovendien zijn er ook een paar vragen zonder valse vrienden de quiz binnengeslopen. Neem je de handschoen op?


Algemene informatie

De quiz bestaat uit 3 ronden:

- een ronde met meerkeuzevragen (Kan je individueel of in team spelen.)

- een ronde met audiofragmenten (Speel je bij voorkeur in teamverband.)

- een fotoronde (Speel je bij voorkeur in teamverband.)

De quiz is gemaakt voor teams van vier spelers, maar je kan de quiz ook alleen of in teams van twee of drie spelen. De audio- en de fotoronde speel je bij voorkeur in teamverband.

 

Ronde 1: meerkeuzevragen

Deze ronde telt 75 vragen met Franse, Italiaanse, Duitse, Engelse en Spaanse valse vrienden. Per taal zijn er 15 vragen. Je kan de quiz spelen via Kahoot of vanaf een PowerPoint.


Optie 1: speel online via Kahoot

Kahoot is een online platform voor spelletjes. Je hebt een computer en een smartphone nodig om de quiz via Kahoot te spelen. Inloggen is normaal gezien niet nodig.

Stap 1: ga met je computer naar https://play.kahoot.it/#/k/3764ba70-821c-4d89-b5d7-47ca4c5e45b2

Stap 2: ga met je smartphone naar kahoot.it.

Je computer fungeert als projector: de vragen en de antwoordmogelijkheden verschijnen op je computerscherm. Met je smartphone duid je vervolgens het juiste antwoord aan.

Als je op de bovenstaande link klikt, krijg je het beginscherm te zien. Selecteer een spelmodus en voer vervolgens de game pin en een nickname in op je smartphone. Nu kun je de quiz starten. De rest gaat vanzelf. Veel speelplezier!


Optie 2: speel de quiz offline vanaf een PowerPoint

Je kan de quiz ook vanaf een PowerPoint spelen. Hiervoor heb je 3 documenten nodig: de PowerPoint, een antwoordblad en een blad met de juiste antwoorden. Deze documenten kun je hier downloaden.

Het eerste gedeelte van de PowerPoint bevat de meerkeuzevragen, het tweede gedeelte de meerkeuzevragen met de antwoorden. Per vraag krijg je 20 seconden de tijd om te antwoorden. Per juist antwoord verdien je dan een punt.

Klik hier om de PowerPoint (ppt) te downloaden, hier voor het antwoordblad (pdf) en hier voor het blad met de oplossingen (pdf).


Punten tellen na Ronde 1

Kahoot kent aan elke speler automatisch een score toe. Speel je met meerdere spelers of in teamverband, dan geef je op het einde van ronde 1 punten op basis van de rangschikking. Hoe? Je vertrekt van een minimum van 3 punten. De speler/het team die/dat als laatste eindigt in ronde 1, krijgt dus na deze ronde 3 punten. De speler/het team die/dat net boven de laatste speler eindigt krijgt 6 punten. De speler/het team die/dat nog een hoger plaatsje wist te bemachtigen dan het voorlaatste team krijgt 9 punten. Enzovoort. Je telt dus telkens 3 punten bij.

 

Ronde 2: audioronde

In deze ronde moet je uit elk audiofragment 10 valse vrienden halen. Per gevonden valse vriend krijg je 1 punt. Het woord zonder lidwoord of onverbogen volstaat)

Klik hier voor de PowerPoint (ppt) met de audiofragmenten, hier voor het antwoordblad (pdf) en hier voor het blad met de uitgeschreven tekst en de antwoorden (pdf).

Per gevonden valse vriend krijg je 1 punt.

 

Ronde 3: fotoronde

In de derde ronde krijg je 20 foto's te zien en moet je 10 paren van valse vrienden aan elkaar koppelen. In deze ronde zitten er valse vrienden tussen verschillende talen, dus niet altijd met Nederlands.

Klik hier voor het vragenblad (pdf) en hier voor het blad met de antwoorden (pdf).


Per gevonden fotopaar krijg je 1 punt.


Tel ten slotte de punten van de 3 ronden op en je kent je eindscore.


Veel quizplezier,

Angélique Neckebroeck
Quizmaster

 

Angélique Neckebroeck studeert binnenkort af als master in het tolken aan de Universiteit Gent. In juni 2018 liep ze stage bij De Taalsector. De Grote Valse Vrienden Quiz is haar stageproject.

 

Bronnen

Desmet, P., Klein, J. R., & Lamiroy, B. (2012). Vous dites?!: Répertoire d’erreurs courantes en français chez les néerlandophones. Leuven: Acco.

Feinler-Torriani, L., Klemm, G. H., Lindijer, H., Casteleyn, A., & Roos, J. (2012). Thematische woordenschat Italiaans. Amsterdam etc.: IntertaaL.

Fischer, W., Le Plouhinec, A.-M., Lindijer, H., & Pullens, Y. (2017). Thematische woordenschat Frans. Amsterdam etc.: Intertaal.

Häublein, G., Jenkins, R., & Pullens, Y. (2012). Thematische woordenschat Engels. Amsterdam: Intertaal.
Huyck, L. van. (2010). Verholen verwanten: verwantschap tussen woorden in het Nederlands en het Engels. Leuven: Acco.

Krüger-Beer, H., Holzhey, T., & Groenman, F. (2017). Thematische woordenschat Duits. Almere: Intertaal.
Lijst van valse vrienden. (2018, mei 19).

In Wikipedia. Geraadpleegd: https://nl.wikipedia.org/wiki/Valse_vrienden

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.