Internationale TPRS-conferentieTPR Storytelling of kortweg TPRS is een methode om een vreemde taal te leren. Veel lezen en zeer interactief vertellen zijn in deze methode de sleutelwoorden. TPRS staat voor Teaching Proficiency through Reading and Storytelling.

De Nederlandse stichting TPRS Platform organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober 2016 in Amersfoort een internationale conferentie over TPRS.


TPRS
TPRS werd in de jaren negentig "uitgevonden" door de Amerikaan Blaine Ray. Blaine Ray gaf in Californië Spaans op de middelbare school. Geïnspireerd door Total Physical Response (TPR) en Stephen Krashen (Input Hypothesis) ontwikkelde Blaine Ray gaandeweg een eigen taalleermethode. Naarmate zijn methode minder van Total Physical Response had en meer van lezen en storytelling, doopte hij TPR om in Teaching Proficiency through Reading and Storytelling of TPRS. TPRS is nu een beschermd merk en werd in 2008 door enkele enthousiaste Nederlandse taaldocenten naar Nederland (en Vlaanderen) gehaald.

Hoewel TPRS geen academische wortels heeft en niet gepromoot wordt door een grote educatieve uitgeverij, heeft de methode een enthousiaste achterban. Een voordeel van TPRS is dat de methode niet te nemen of te laten is; technieken van TPRS zijn gemakkelijk te gebruiken naast of ingebed in een bestaande taalleermethode.

De Nederlandse stichting TPRS Platform organiseert geregeld introductieworkshops voor taaldocenten die nader kennis willen maken met TPRS en netwerkbijeenkomsten voor wie ervaringen en ideeën rond TPRS wil uitwisselen. De netwerkbijeenkomsten vinden meestal in Utrecht plaats en daar komen naar verluidt steeds vaker ook taaldocenten uit Vlaanderen op af.

Stephen Krashen
De internationale TPRS-conferentie in oktober vindt plaats in een school in Amersfoort, waar echte leerlingen echte TPRS-lessen zullen volgen die de conferentiedeelnemers zullen kunnen observeren. Zeer binnenkort wordt het conferentieprogramma bekendgemaakt. In overeenstemming met de TPRS-methode zal er veel hands-on gewerkt worden in workshops en demonstratielessen en zullen de deelnemers de TPRS-technieken ook meteen in de eigen doeltaal kunnen uitproberen.

De organisatoren bevestigen dat prof. em. Stephen Krashen (University of Southern California) de conferentie op 8 oktober zal komen afsluiten.

Aanbieders van taaloplossingen die op deze conferentie zichtbaar willen zijn bij de deelnemers, kunnen een stand boeken.Meer info bij Alike Last, voorzitter van TPRS Platform via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Meer info: www.tprsplatform.nl

Meer info: http://tprsbooks.org/

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.