Zweedse grammatica (boek)Bij Van Dale (VBK Media) is het boek ‘Grammatica Zweeds’ van Hans de Groot, Lena Kjellström en Mats Grindal verschenen. Dit boek is opgevat als een studieboek ter ondersteuning van een taalcursus Zweeds.


Grammatica Zweeds (208 blz.) biedt een overzicht van de Zweedse grammatica.
De grammatica wordt volgens woordsoort gepresenteerd in overzichtelijke tabellen. Links wordt het grammaticale verschijnsel in het Nederlands uitgelegd. Rechts staan voorbeeldzinnen in het Zweeds, die laten zien hoe de grammaticaregels moeten worden toegepast.

Achter in het boek zit een woordenlijst Zweeds-Nederlands en Nederlands-Zweeds van alle gebruikte grammaticale begrippen met Zweedse voorbeelden.

De verschillende onderwerpen worden behandeld op verschillende taalniveaus op basis van het Europees Referentiekader, van het basisniveau A1 tot niveau C1. Elk niveau heeft een eigen kleur, waardoor de gebruiker gemakkelijk zijn weg vindt. Voorin staat een beschrijving van deze taalniveaus.


Recensie
Madeleine Kiers spreekt in het lentenummer van Linguaan, het tijdschrift van het Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers (NGTV), vol lof over deze grammatica: ‘De grammatica is zeer uitgebreid. Het gedeelte over de werkwoorden heeft eerst een flink aantal bladzijden theorie voordat er met de uitleg per taalniveau begonnen wordt.’

In tegenstelling tot Van Dale denkt de recensent dat het boek minder geschikt is voor zelfstudie, omdat de Zweedse voorbeeldzinnen niet vertaald zijn en omdat er een behoorlijke kennis van de grammaticale terminologie wordt verondersteld: ‘Mijn ervaring is dat veel cursisten weinig kennis meer hebben van de grammaticale termen en liever uitleg krijgen met behulp van voorbeelden.’

Volgens Madeleine Kiers is de grammatica vooral geschikt als naslagwerk voor docenten Zweeds en als studieboek voor hoogopgeleide en/of gevorderde studenten.
Madeleine Kiers is doctorandus in de Zweedse letterkunde, werkzaam als beëdigd tolk-vertaler Zweeds en geeft Zweedse taaltrainingen.

Van Dale Grammatica Zweeds is ook verkrijgbaar als e-book.


Auteurs
Hans de Groot is freelance redacteur. Hij is gespecialiseerd in redigeren, formuleren, structureren (in het bijzonder woordenboeken) en Nederlands en Zweeds. Van 1995 tot 2011 was hij als beleidsredacteur bij Van Dale Uitgevers verantwoordelijk voor het redactionele beleid van Van Dale.
Lena Kjellström doceert al meer dan 20 jaar Zweeds aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Mats Grindal is consultant in Stockholm en heeft een bijzondere belangstelling voor het Nederlands.
Hans de Groot en Lena Kjellström zijn ook hoofdredacteur van het Van Dale Middelgroot woordenboek Zweeds-Nederlands / Nederlands-Zweeds.

 

ISBN (papier): 9789460771590

ISBN (e-book): 9789460771606


Meer info: http://webwinkel.vandale.nl/hans-de-groot-van-dale-grammatica-zweeds.html

Meer info: www.ngtv.nl/linguaan

 

(Miet Ooms)

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.