Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs (ELIT 2015)Bevordert uw taalproject of taalactiviteit sociale inclusie? Dan kunt u dit jaar meedingen naar het Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs (ELIT 2015). Het wedstrijdthema is "Talen voor sociale inclusie". Aanmelden kan nog tot 1 juni 2015.


Het Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs (ELIT) of kortweg het Europees Talenlabel is een kwaliteitslabel dat innovatieve initiatieven, projecten of activiteiten rond talenonderwijs en het leren van talen promoot. Het label werd in 1998 opgericht door de Europese Commissie.

Het Europees Talenlabel en de jaarlijkse ELIT-wedstrijd passen in de Europese doelstelling om meertaligheid te stimuleren. In 2002 formuleerden de Europese staats- en regeringsleiders in Barcelona de aanbeveling dat iedere EU-burger naast de moedertaal nog twee vreemde talen zou spreken.
In Vlaanderen organiseert EPOS vzw de ELIT-wedstrijd. EPOS is het agentschap dat het Europese onderwijs- en opleidingsprogramma Erasmus+ in Vlaanderen uitvoert.

Vorig jaar was het wedstrijdthema "Taal en sport", dit jaar is het "Talen voor sociale inclusie". De wedstrijd staat open voor initiatieven waarin taal een centrale rol speelt bij het waarderen van mensen van alle leeftijden en achtergronden of bij het bevorderen van integratie. Denk aan acties die het leren van een taal toegankelijk maken voor mensen uit kansarme milieus, gehandicapte personen, immigranten, dove mensen, enz. Denk ook aan acties met taal die als doel hebben mensen deel te laten nemen aan hun sociale, economische, politieke en culturele omgeving.

Begin dit jaar publiceerde de Europese Commissie een bundel met 85 geselecteerde ELIT-winnaars, waaronder diverse Belgische innovatieve projecten. "The European Language Label Initiative - A success story".
De Europese Commissie onderhoudt ook een ELIT-website, die toegang geeft tot alle ELIT-winnaars, met links naar teksten over talenbeleid en nog heel wat nuttige informatie.

In Vlaanderen worden de prijzen op vrijdag 25 september 2015 uitgereikt tijdens de conferentie "De Europese Dag van de Talen" in Gent. De laureaten ontvangen naast het officiële certificaat een trofee en een geldprijs (1000, 600 en 300 euro) én de toelating om met het ELIT-logo uit te pakken.


Lees ook: 85 winnaars van Europees Talenlabel in één bundel

Lees ook: Talenonderwijs: innovatieprijs voor supereenvoudig concept


Meer info (pdf-flyer): http://www.epos-vlaanderen.be/_Uploads/dbsAttachedFiles/Talenlabel2015.pdf

Meer info: www.epos-vlaanderen.be

Meer info: http://ec.europa.eu/education/language/label/label_public/index.cfm?lang=NL

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.