Is Online Trainers een afdankertje? (recensie)

Is Online Trainers een afdankertje? (recensie)"Deze nieuwe methode verminderd de kosten."
"Online Trainers (www.online-trainers.com) het e-learning (www.elearninginfo.nl) idee omarmd, ze benutten de voordelen van flexibiliteit, en gebruikers kunnen waar en wanneer ze maar willen gebruik maken van het platform. De methode van het programma stimuleren de studenten om niet alleen de informatie te vergeten die ze leren, maar juist om die informatie langer vast te houden."

Huh?

Is Online Trainers een afdankertje dat nog even dienst kan doen in Groupon Deals, maar waarin de baas voor de rest niet meer wenst te investeren? In ieder geval lijkt alles in het werk gesteld om de eerste indruk grondig te verknallen. Wie zijn lat voor talen hoger legt dan een molshoop, kan moeilijk geloven dat Online Trainers een prettige en kwaliteitsvolle leerervaring te bieden heeft.
En toch ... De Taalsector nam Online Trainers onder de loep. Dit is wat we ervan vonden.


Online Trainers is de online taaltraining die Berlitz en Telelangue (in augustus vorig jaar overgenomen door Berlitz) als stand-alone product op de Belgische en Nederlandse markt brengen. Online Trainers is m.a.w. hetzelfde als CyberTeachers bij Berlitz, maar dan zonder coach of telefoontrainer, niks blended. Online Trainers is er helemaal voor de autodidact en biedt een online leertraject voor Nederlands, Duits, Frans, Spaans, Engels en Italiaans aan.Taal Audit
Op basis van de "Taal Audit", een grondig aandoende niveautest van een half uurtje, past Online Trainers de leerstof aan het gemeten startniveau aan. Verder is ook de thematische inhoud aangepast aan het functieprofiel en de persoonlijke doelstellingen (op korte en middellange termijn) van de lerende. Daar wordt nauwkeurig naar gepeild: Wat moet of wilt u kunnen? In welke sector werkt u? In welke functie bent u actief?
Ook naar het leerprofiel wordt gepeild, met vragen als "Hoeveel maanden heeft u in het totaal doorgebracht in Italiaanstalige landen?" en "Hoe vaak spreekt u tegenwoordig Italiaans?"
Online Trainers geeft het testresultaat weer in de vorm van een score (bv. 20/30) en conform de niveaus van het Europees Referentiekader (ERK). De leek krijgt het behaalde niveau helder toegelicht. Bijvoorbeeld: Communicatie: "Kan een simpel gesprek voeren over een bekend onderwerp, maar heeft moeite met het volgen van groepsdiscussies. Enz." Grammatica: "Goede kennis van de 3 werkwoordstijden (tegenwoordige, toekomstige en verleden tijd): weinig fouten in de zinsconstructie. Enz." Professionele vaardigheden: "Kan een vergadering volgen over een bekend onderwerp, maar kan zijdelingse gesprekken niet volgen. Kan voorbereide presentaties houden; improviseren blijft lastig. Enz."
Kortom, de niveautest wekt een kwaliteitsvolle indruk.
Gereedschap
Eenmaal online aan de slag is er meer dan voldoende gereedschap om mee te leren, en voor elk wat wils: aangepast en actueel leesmateriaal, verklarend woordenboek, vertalende woordenboeken, contextwoordenboek, uitspraaktrainer, oefeningen van alle slag (schrijven, lezen, spreken, luisteren, woordenschat, grammatica, enz.).
Bij elke aanmelding doet Online Trainers een lessuggestie, maar die hoef je niet te volgen, het systeem houdt je niet aan de leiband. Er is aan alle kanten van het scherm genoeg inhoud om zelf voor voldoende variatie in je leerproces te zorgen. Klassiek maar ook nog altijd prettig is de tool waarmee je zelf invuloefeningen kunt maken met je eigen tekstmateriaal: een artikel dat je interesseert of een document dat je voor je werk nodig hebt; je kunt je het document ook laten voorlezen (met of zonder tekst in beeld).
Elk woord binnen Online Trainers geeft altijd met één klik toegang tot de voorlezer (spraaksynthese), het contextwoordenboek (wiktionary.org), het vertaalwoordenboek (automatische vertaling van het Franse Softissimo) en de zogenaamde Memorizer. De ervaren gebruiker weet welke kwaliteit hij van de woordenboekbronnen mag verwachten.


Onderweg geeft Online Trainers op verschillende manieren feedback over het leerproces. Hoe lang ben ik al bezig? Waar bevind ik me in mijn leerproces? Wat heb ik vandaag nog op de plank? Uiteraard is de feedback ook didactisch: scorebordje bij de oefeningen, leersuggesties bij foute antwoorden, de suggestie om de les te herhalen, en zelfs bij afmelden en afsluiten de vraag om gauw nog even de nieuwe woordenschat van de les te verankeren.

De leerervaring is prettig.
Leert u graag op eigen houtje? Bent u daarin niet geheel onervaren of onhandig? Voelt u een intrinsieke motivatie om te leren? Kunt u de nodige agendadiscipline aan de dag leggen? Dan is de kans gereed dat u de inhoudelijk rijke leeromgeving van Online Trainers wel kunt smaken. Online Trainers is een schatkamer voor de avontuurlijk aangelegde en licht nostalgische autodidact die zich niet ergert aan de volkomen overbodige inleidende gebruiksvideo (die doet denken aan de handleiding bij de stofzuiger, met slecht vertaald Nederlands en amateuristische geluidsbestanden omdat vertaler en voice talent geen beeld bij het script hadden, en ongelijke geluidskwaliteit omdat er geen budget voor een professionele opnamestudio was), noch aan de look en feel van een leeromgeving die aan een retro-interieur uit de seventies doet denken, noch aan de irritante Memorizer, noch aan de talloze keren per sessie dat je intuïtief verkeerd klikt omdat je je niet meer in de beginjaren van de cd-rom kan verplaatsen. Welnee, de optelsom van al deze ergernissen bederft het leerplezier van de ervaren, vastberaden en redelijk avontuurlijk aangelegde autodidact niet. Want de leeromgeving is rijk, het aanbod voelt echt op maat van je niveau, je profiel en je doelstellingen en de feedback is constructief en alom beschikbaar. Kortom, de leerervaring is prettig.

De leerervaring is prettig.


Meer info: www.online-trainers.com


(dd - 19/10/2012)

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.