Gent, 15 maart 2024 - Na de Oscars en de MIA’s was het gisteren tijd voor de uitreiking van de LIA’s (language industry awards). De LIA’s bekronen de meest innovatieve en inspirerende projecten, diensten, publicaties en evenementen uit de taalsector. Tijdens een sprankelend event in Gent werden de winnaars van dit jaar bekendgemaakt.

 


Winnaars per categorie

In de categorie Beste publicatie uit de taalsector ging de LIA naar In alle talen, een boek uitgegeven door Lannoo naar aanleiding van het 50-jarige bestaan van het Centrum voor Levende Talen (CLT, Leuven). Dit boek viert de veelzijdigheid en het belang van taal door persoonlijke verhalen en getuigenissen van Dirk Dewachter, Rudi Vranckx en vele anderen. Marleen Vanderheiden, adjunct-directeur onderwijs en internationalisering bij CLT, zei in haar aanvaardingsspeech: “Dit boek wil vooral goesting geven om talen te leren. Het laat de kracht van taal zien, en ook hoe belangrijk het is om een taalbewuste en taalkrachtige burger te zijn.”

De LIA voor Beste taalproject ging naar Duik in Taal, de talencampagne van het Vlaams Talenplatform die jongeren inspireert om talen te studeren en een carrière in de taalsector na te streven. De campagne benadrukt het maatschappelijke belang van de talenstudies. De website biedt intussen een schat aan informatie, waaronder inspirerende verhalen van taalprofessionals, een overzicht van taalberoepen en profielen van taalrichtingen. Lieven Buysse, voorzitter van het Vlaams Talenplatform zei: “Een bijzonder fijne erkenning en tegelijk een warme stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan naar een talenonderwijs in topvorm.”

De LIA voor Beste event in de taalsector werd gewonnen door de Schrijfdag van vzw Creatief Schrijven. Dit tweejaarlijkse evenement voor schrijfliefhebbers biedt workshops, lezingen en infosessies door gerenommeerde auteurs en experts over alles wat met het schrijverschap te maken heeft. Aspirant-auteurs krijgen er de kans om hun manuscripten te pitchen bij uitgevers. “De Schrijfdag is het festival van het geschreven woord,” deelt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw. “We brengen schrijfliefhebbers samen rond een gezamenlijke liefde, die voor onze taal, en duiken een hele dag in verschillende aspecten van het schrijverschap.”

Het Expertisecentrum voor Toegankelijke Media en Cultuur OPEN (Universiteit Antwerpen) sleepte de LIA voor Beste taaldienst in de wacht voor de toegankelijke kunstcollectie “A Touch of Museum to Scale”. Deze innovatieve dienst biedt een inclusieve audiogids die kunst toegankelijk maakt voor iedereen, ongeacht leeftijd, kennisniveau of fysieke beperking. De audiogids integreert QR-codes, audiobeschrijvingen, ondertiteling en Vlaamse Gebarentaal, waardoor de kunstwerken op verschillende zintuiglijke manieren kunnen worden ervaren. Nina Reviers en Sabien Hanoulle, kernleden van het OPEN-team, bedankten alle kunstenaars die mee hebben gewerkt en droegen de prijs op aan de vorige week overleden kunstenares Tonia in den Kleef.

Meer dan een prijsuitreiking

De LIA’s werden in 2014 voor het eerst georganiseerd. Initiatiefnemer Dries Debackere van sectororganisatie De Taalsector: “De LIA’s zijn uitgegroeid tot een krachtige collectieve campagne die een brede taalsector met een grote maatschappelijke relevantie toont. Het publiek stemde niet alleen voor de winnaars, maar toonde tijdens de campagne ook massaal waardering en erkenning voor honderden taalprofessionals en taalorganisaties die hun taalexpertise positief inzetten.”

Naast de prijsuitreiking waren de World Café-debatten een hoogtepunt, waarbij actuele thema's zoals AI, inclusie, democratie, oorlog & vrede, en welbevinden werden verkend vanuit het perspectief van de taalexpert. De debatten onderstreepten de rol van taal in maatschappelijke vraagstukken en de nood aan een sterker bewustzijn van de kracht van taal, zowel op het niveau van de individuele burger als van de samenleving.

Alles over de vier winnaars en de zestien nominaties vind je op de website van de LIA's.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.