Nieuwe taalpodcast van INT en Onze Taal

Over taal gesproken - taalpodcastAudiocontent, het is helemaal in. Pop-up en on-demand podcasts, audioboeken, spoken word, Clubhouse ... Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en het Nederlandse Genootschap Onze Taal hebben nu samen een nieuwe podcast: Over taal gesproken. Het moet dé podcast over het Nederlands worden.

 

In de nieuwe taalpodcast gaan de presentatoren Laura van Eerten (INT) en Raymond Noë (Onze Taal) in elke aflevering praten met een deskundige over de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld over dialecten, over het belang van vaktaal of over het ontstaan van nieuwe woorden. Ook onderwerpen als vergeten woorden, duidelijke taal en het Nederlands in België zullen aan bod komen. Er zal maandelijks een nieuwe aflevering verschijnen.

In de eerste aflevering, die op 31 mei live ging, zijn ze in gesprek met vertaalster Miet Ooms (Herk-de-Stad) over de verschillen tussen de Nederlandse taal in België en Nederland, de oorzaak van deze verschillen en de misverstanden die door taalvariatie kunnen ontstaan.


Waar komt pindakaas vandaan?

Het INT presenteerde vorig jaar al een serie korte podcasts over woorden: ‘Waar komt pindakaas vandaan?’ Zes weken lang, twee keer per week vertelden Laura van Eerten, directeur Frieda Steurs en zelfstandig podcastmaker Caspar Stalenhoef een verrassend verhaal over de herkomst van doodgewone woorden als pindakaas, sinaasappel of deadline.

De 14 afleveringen waren kort, ze duurden zo’n twee tot drie minuten, en waren bedoeld voor luisteraars die even zin hebben in een vrolijk stukje taalgeschiedenis tussendoor, binnen het aanbod van de vele Nederlandstalige podcasts die vaak 20 minuten of langer duren. De nieuwe taalpodcast "Over taal gesproken" duurt ongeveer een halfuur per aflevering. 

Onze Taal maakte een overzichtje van een tiental podcasts over taal.


Abonneer je via Spotify, Apple Podcasts of een van de vele andere podcastapps. Veel podcasts zijn ook gewoon via de website te beluisteren.

Meer informatie op de websites van het INT en Onze Taal.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.