VUB en ULB: 'Het Brussels onderwijs is niet aangepast aan de meertalige realiteit.'

Meertalig onderwijs als opdracht"Is het normaal dat een kosmopolitische stad als Brussel geen toegankelijke meertalige scholen heeft? Ons antwoord is duidelijk: neen."

Dat zeggen de Brusselse rectoren Caroline Pauwels van de VUB (Vrije Universiteit Brussel) en Yvon Englert van de ULB (Université Libre de Bruxelles). Ze pleiten samen voor meertalige scholen.

 

"Het Brussels onderwijs is niet aangepast aan de meertalige realiteit." De rectoren van de VUB en de ULB pleiten voor meertalig secundair onderwijs in Brussel en staan klaar om de meertalige scholen wetenschappelijk te begeleiden. "De feitelijke realiteit vraagt het en de wetenschappelijke onderbouwing is aanwezig," zegt Caroline Pauwels. "Voorlopig is er nog geen sprake van meertalig secundair onderwijs in de Europese hoofdstad, wat niet strookt met de huidige realiteit."


Alle talen maximaliseren

In De Standaard van 26 maart 2019 zegt Caroline Pauwels: "Voor echt meertalig onderwijs moet je naar dure, ontoegankelijke Europese scholen. Zo creëren we een elite en sociale exclusie." 

"In de meertalige school worden alle talen gelijkwaardig behandeld. Meertaligheid is nooit een taal minimaliseren, wel alle talen maximaliseren. Onderzoek wijst ook uit dat de moedertaal niet lijdt onder meertalig onderwijs," aldus nog Caroline Pauwels in De Standaard.


Lijsttrekkersdebat over talen in Brussel

Caroline Pauwels en Yvon Englert komen hun plan voor meertalige scholen nader toelichten op het grote lijsttrekkersdebat over talen in Brussel op vrijdag 26 april. Ook Brussels burgemeester Philippe Close zal aanwezig zijn om zijn visie op het rectorenvoorstel uiteen te zetten.

Naar verluidt laat de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest momenteel onderzoeken of en hoe meertalig onderwijs in Brussel juridisch en financieel haalbaar kan zijn. Zowel Brussels minister-president Rudi Vervoort als Brussels minister Guy Vanhengel neemt op 26 april deel aan het lijsttrekkersdebat over talen in Brussel.


Meer info op VUB Today, de nieuwssite van de VUB

Meer over het lijsttrekkersdebat over talen in Brussel

Lees het artikel over meertalige scholen in De Standaard

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.