Nederlandse en Vlaamse universitaire talencentra houden al 25 jaar samen vinger aan de pols

25 jaar NUTZowat elke universiteit en elke hogeschool in Nederland en Vlaanderen heeft een talencentrum, het ene al zichtbaarder en invloedrijker dan het andere.

De talencentra in het hoger onderwijs houden zich vooral bezig met taal leren en onderwijzen: moderne vreemde talen verwerven, NT1 en NT2, toetsen, maar ook academische vaardigheden, vertalen en - steeds vaker -  taalbeleid. Dat laatste heeft veel te maken met actuele maatschappelijke thema's zoals de keuze voor taal in het hoger onderwijs, de verengelsing van het hoger onderwijs, taaldiversiteit in de samenleving en de positie van hoogopgeleide anderstaligen, met name vluchtelingen.

In 1993 beslisten een aantal Nederlandse en Vlaamse talencentra om kennis en expertise uit te wisselen en samen de vereniging NUT op te richten. NUT stond toen voor Nederlandstalige Universitaire Talencentra, maar omdat er in Nederland intussen ook Engelstalige universiteiten zijn, staat NUT nu voor Nederlandse en Vlaamse Universitaire Talencentra. De NUT telt intussen 28 leden: 6 Belgische en 22 Nederlandse, waarvan 8 hogescholen.

Dit jaar bestaat de NUT 25 jaar en daarbij past een jubileumconferentie, die op vrijdag 5 april 2019 in Antwerpen plaatsvindt. Met als thema "De macht en pracht van taal". Het programma van de conferentie toont een goed beeld van wat er in 2019 leeft bij de talencentra in het hoger onderwijs.

Registreer om meer te lezen …

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.