Talensensibilisering bij volwassenen?Wij zien en horen steeds meer talen en culturen om ons heen. Jij ook?

Eentaligheid is out, taaldiversiteit is het nieuwe normaal. En de toekomst ziet er zelfs supertaaldivers uit.

In steeds meer kleuter- en basisscholen worden kinderen vandaag al goed voorbereid op de supertaaldiversiteit van morgen. Talensensibilisering is daar het sleutelwoord, want voor de toekomst van het kind is het belangrijk dat het tolerant staat tegenover andere talen en culturen. Daarover is zowat iedereen het eens.

Maar wacht eens, ... waarom bestaat talensensibilisering eigenlijk alleen voor kinderen? Moeten wij volwassenen ons niet ook een beetje voorbereiden op de taaldiversiteit - die er eigenlijk al is - en op de aankomende supertaaldiversiteit? En zo ja, hoe doen we dat dan best?

Lastige vragen, waarmee Marion Coessens, masterstudente in het vertalen aan de KU Leuven, bij De Taalsector binnenviel de eerste dag van haar stage.


Taaldiversiteit alom

En Marion stelde nog meer vragen. Wat vinden wij volwassenen eigenlijk van die taaldiversiteit? Hoe voelen wij ons bij het horen van andere talen? Is er voor ons een verschil tussen Frans en Engels enerzijds en Arabisch en Turks anderzijds? Hoe gaan wij eigenlijk om met vreemde talen? En waarom denken Vlamingen toch nog anders over die taaldiversiteit dan hun buren?


Nood aan talensensibilisering bij volwassenen?

Veel lastige vragen, maar Marion ging ook op zoek naar antwoorden. Die bundelt ze vandaag niet in een academisch artikel maar in een toegankelijk filmpje. En nu is ze ongelooflijk geïnteresseerd om ook met jou, beste taalprofessional, van gedachten te wisselen. Is er volgens jou nood aan talensensibilisering bij volwassenen? En zo ja, hoe dan?


Filmpje

Bekijk het filmpje van Marion op YouTube: https://youtu.be/eKst0qonW_s

Deel je gedachten op de sociale media (Facebook, Twitter, YouTube) of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Veel kijkplezier!

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.